КТ „Подкрепа” мисли за оттегляне от тристранката
КТ „Подкрепа” мисли за оттегляне от тристранката / снимка, архив: Sofia Photo Agency

КТ „Подкрепа” обмисля да се оттегли от Националния съвет за тристранно сътрудничество заради установената вече практика законопроекти да се обсъждат от съвета едва след внасянето им в Народното събрание. Това стана ясно по време на днешното заседание на НСТС. От КНСБ заявиха, че няма да подкрепят колегите си.

От КНСБ заявиха, че продължават да настояват за изтеглянето на промените в пенсионната система от парламента. Това заяви вицепрезидентът на конфедерацията Иван Кокалов. Той определи като сепаратистки действията на КТ „Подкрепа”, които преговарят направо в парламента по Кодекса за социално осигуряване. От своя страна секретарят на „Подкрепа” д-р Евгени Душков заяви, че е право на КНСБ да задържат общественото внимание чрез протести, докато "Подкрепа" води преговори за истинска пенсионна реформа. Д-р Душков обясни още, че на днешния тристранен съвет ще постави въпроса със заложения излишък от 544 млн. лв. в бюджета на здравната каса. От „Подкрепа” предлагат също държавата да плаща осигуровките за стаж по време на висшето образование.

Днес тристранният съвет ще обсъди и бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. една от заложените промени е увеличаване на минималното обезщетение за безработица от 6 лв. на 7,20 лв. дневно.