Уволниха трима заради влаковата катастрофа, жп директор също освободен
Уволниха трима заради влаковата катастрофа, жп директор също освободен / снимка: Sofia Photo Agency

Трима души са уволнени заради тежката железопътна катастрофа край Драгоман, при която пострадаха над 25 души, потвърдиха от пресцентъра на Министерството на транспорта. Уволнен беше и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", като от транспортното министерство отричат това да е във връзка с инцидента.

Двамата дежурни служители в гара Драгоман и дежурната ръководител-движение в гара Драгоил са хората, които поемат пряката отговорност за случилото се, по разпореждане на ресорния министър Александър Цветков.

Още в понеделник Цветков беше категоричен, че челният сблъсък на международния влак от Белград за София и служебната композиция на БДЖ е заради човешка грешка.

Следствените работи по инцидента продължават и не е изключено да има и други наказани, уточниха от транспортното министерство.

Министърът на транспорта уволни изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Симеон Ананиев, съобщиха от транспортното министерство. Официалната причина за смяната му е пропуски в работата му при контрола и координацията на железопътния транспорт. До назначаване на нов директор на железопътната адмниистрация на поста ще има "временно изпълняващ длъжността" директор. От транспортното министерство увериха, че няма връзка между уволнението на Ананиев и влаковата катастрофа.

Междувременно от "Пирогов" съобщиха, че шестима от пострадалите при катастрофата остават на лечение в института за спешна медицинска помощ. Между тях са и двама сръбски граждани, които са със счупени лумбални прешлени. В клиниката по неврохирургия са настанени пътувалите в българския влак. Двама са с мозъчно сътресение. Другите двама са съответно със счупена кост и със сътресение на мозъка. В спешното консултативно отделение на болницата помощ са потърсили общо 24 души, пострадали при влаковата катастрофа.