Представител на сливенските лекари на извънреден съвет на БЛС
Представител на сливенските лекари на извънреден съвет на БЛС / Личен архив

Председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Сливен д-р Юлия Бянкова ще присъства на извънредния Национален съвет на съюза. На форума е поканен премиерът Бойко Борисов, ще присъства и представител на финансовото министерство. Те ще представят идеи за здравната реформа и ще обсъдят с лекарите техните искания, приети на 50-я извънреден събор на съюза.

Лекарите очакват от министър-председателя да даде писмени обещания за повече пари в здравеопазването и премахване на делегираните бюджети на болниците. Медиците настояват още за отделянето на бюджета на здравната каса от консолидирания бюджет на държавата, както и за изплащане на всички дължими от касата суми.

Лекарите ще поискат здравеопазването да отпадне като ресор от отговорностите на вицепремиера Симеон Дянков и да бъде прехвърлен на вицепремиера Цветан Цветанов. На извънредния конгрес медиците решиха да се проведе национален протест на 15 октомври.

Според д-р Бянкова, след днешната среща с премиера е възможно да няма протести.  Временните мерки обаче няма да решат проблемите в здравеопазването.