Д-р Петър Попов е носителят на наградата Джон Атанасов за 2010 г.
Д-р Петър Попов е носителят на наградата Джон Атанасов за 2010 г. / снимки: Sofia Photo Agency
Д-р Петър Попов е носителят на наградата „Джон Атанасов" за 2010 г.
33226
Д-р Петър Попов е носителят на наградата „Джон Атанасов" за 2010 г.
  • Д-р Петър Попов е носителят на наградата „Джон Атанасов" за 2010 г.

Правителството трябва да работи за подобряване на качеството на масовото образование и да застане с целия си ресурс в подкрепа на българските учени - това заяви президентът Георги Първанов по време на церемония по връчване на наградите "Джон Атанасов" за постижения в развитието на информационните технологии.

Голямата награда статуетка и почетна грамота бяха присъдени на д-р Петър Попов, математик и изследовател в областта на космическото инженерство. Той се е завърнал да работи в БАН след успешна научна кариера в чужбина.

В условията на криза средствата за образование трябва да бъдат увеличавани съобразно възможностите, заяви президентът Първанов по време на церемонията. Той определи осмите поред награди Джон Атанасов като скромен израз на признателност към възможностите на родната наука и още нещо.

"Носителят на тази награда се е завърнал в България сред поредица от успехи по света и работи там, където е започнал неговият научноизследователски път. Това не е само израз на носталгия, надявам се, това е по-скоро израз на едно осъзнаване за възможностите, които предлага българската наука за реализация", каза още Първанов.

Др Петър Попов е носителят на наградата "Джон Атанасов" за 2010 г
netinfo


Награденият д-р Петър Попов сподели, че се е завърнал в България по лични причини, но вижда положителни перспективи за професионалното си развитие у нас.

"Въпросът за развитие е въпрос на условия. Условията не се свеждат само до пари. Това се свежда и до наличие на подходяща среда, млади студенти, с които да се работи, съвременни методи на управление, които да позволяват на учените да се развиват. Засега планирам да развивам кариерата си тук, разбира се, предизвикателствата са повече отколкото на други места", категоричен бе д-р Попов.

Др Петър Попов е носителят на наградата "Джон Атанасов" за 2010 г
netinfo

Вторият в тазгодишния конкурс - Кузман Ганчев, има над 22 публикации, работи в областта на лингвистичното моделиране и машинното самообучение. Понастоящем е на работа в компанията Google.

За значими внедрени разработки беше награден Петър Георгиев, който е разработил над 22 изследователски проекта за правителството -  информационна система Булстат за МИЕТ, електронен регистър на земеделските стопани.

Грамота за отличието "Джон Атанасов" в областта на средното училище за постижения в областта на информатиката и информационните технологии получи Антон Атанасов, който е участвал в 34 национални и международни олимпиади между 2008 и 2010 година. Атанасов получи и преносим компютър от комитета "Джон Атанасов".

Наградата "Джон Атанасов" се дава за осми път тази година. Тази година за първи път се дава и награда на изследовател със значими практически постижения. 

Академик Кирил Боянов представи номинираните и обяви подгласника и носителя на годишната награда. Боянов посочи, че остава ангажиментът за учредяване на международна награда на името на Джон Атанасов, за което по думите му е необходима малка настойчивост от научните кръгове. Боянов подчерта, че на България е вече необходимо "вливане на сиво вещество", а не изтичане.