Дилма Русеф обеща кураж и енергия, за да спечели изборите в Бразилия
Дилма Русеф обеща кураж и енергия, за да спечели изборите в Бразилия / снимка: Reuters

Кандидатката на управляващата лява Партия на труда Дилма Русеф, която спечели най-много гласове на произведения вчера първи тур на президентските избори в Бразилия, обеща да покаже кураж и енергия, за да спечели балотажа, предаде Франс прес.

"Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха. Тази кампания е специален момент в моя живот", заяви 62-годишната Русеф, която е с български корени, в предизборния си щаб в столицата Бразилия. Лявата кандидатка, която има реални шансове да бъде избрана на 31 октомври за първата жена президент в историята на страната, отбеляза, че балотажът й дава повече време да представи по-подробно своите предложения и проекти.

"Свикнали сме с предизвикателствата. Традиционно имаме добри резултати на втория тур на избори", показа оптимизъм Дилма Русеф, чийто баща е български имигрант.

Ройтерс обаче посочва, че Русеф е изглеждала видимо разочарована. По всяка вероятност тя ще спечели балотажа, но евентуална победа на първия тур щеше да й осигури по-силен управленски мандат, отбелязва агенцията.

Историята се повтаря на тези президентски избори, отбелязва АФП. Сегашният президент - много популярният Луис Инасиу Лула да Силва, чийто рейтинг надхвърля 85 процента, спечели президентските избори през 2002 и 2006 г. едва на втория тур.

Проучванията на общественото мнение прогнозират победа на Дилма Русеф на втория тур срещу кандидата на социалдемократическата опозиция Жозе Сера. Сера обаче разполага с четири седмици, за да постигне някаква промяна. Анализатори освен това коментират, че всичко започва отначало.

При преброени почти всички гласове, Русеф получава 46,5 процента, а Сера - 32,7 процента. На трето място остава Марина Силва - лидер на Зелената партия, чийто резултат от 19,5 процента е изненадващо висок.

Победата на първия тур на Дилма Русеф, която бе подкрепена лично от Лула да Силва бе очаквана. Социологическите проучвания обаче прогнозираха по-убедителна преднина на кандидатката на Партията на труда, като някои от тях й отреждаха избиране за президент още на първия тур.

По всяка вероятност корупционният скандал в обкръжението на Русеф, както и нейната подкрепа за абортите, са й се отразили неблагоприятно. Тя изглежда е загубила гласове за сметка на Силва. Високата подкрепа, която получи активистката за защита на горите в Амазония, е една от изненадите на вчерашните избори, пише БТА. Решението на Марина Силва кой от двамата кандидати да подкрепи на балотажа може да има ключово значение.

"Ние защитихме една печеливша идея и Бразилия чу нашия призив", заяви Силва. Тя подчерта, че успешното й представяне на президентските избори " не е крайна точка. Това е началото на един процес, който бележи нова политика с идеите, които защитаваме."

Новият бразилски президент ще встъпи в длъжност на 1 януари.