Бразилия избира президент
Бразилия избира президент / Reuters
Бразилия избира президент
33198
Бразилия избира президент
  • Бразилия избира президент

В Бразилия избират наследник на президента Лула да Силва. Гласуването е задължително, а в избирателните списъци са включени 136 милиона човека. Първите предварителни резултати се очакват през нощта. Проучванията показват победа за Дилма Русеф, която е от български произход, и е личен избор на президента Да Силва. Възможно е обаче да има и втори тур.

Описан от Барак Обама като най-популярният човек на планетата, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва, известен повече просто като Лула, трябва да напусне поста. След осем години начело на Бразилия той може да се похвали с голям икономически растеж на страната си, но не може да бъде преизбран за четвърти път. Той обаче посочи като свой фаворит за поста Дилма Русеф, която има български корени.

Русеф, известна в страната си като бразилската "желязна лейди", е почти сигурен победител, но борбата със съперника й Хосе Серра е оспорвана. Това може да доведе до втори тур избори, казва пред Евронюз политическият анализатор Рикардо Исмаел: „Тази победа вероятно ще бъде малка - с два до четири процента преднина. Има още един сценарий - може да има втори тур. Преди две седмици не смятахме така, но е възможно да се случи".

Възможно е върху резултатите да повлияят обвиненията на опозицията в корупция на асистент на Дилма Русеф и неуспеха на сегашния президент със здравната реформа и построяването на жилища. Президентът Да Силва подобри жизнения стандарт на милиони бразилци и заради това се смята, че посоченият от него наследник ще успее на изборите.

Община Габрово кани жителите на града в Дома на хумора и сатирата, за да поздравят Дилма Русеф с очакваната победа на бразилката с габровски корени. Изборните резултати ще са ясни около 18 часа, а габровци ще бъдат едни от първите, които могат да я поздравят за победата и то пред най-влиятелните бразилски медии, които гостуват в града.  Във Веселата къща довечера ще бъде и кметът на Габрово Николай Сираков.