Ангелов: Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев
Ангелов: Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев / Sofia Photo Agency
Ангелов: Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев
33196
Ангелов: Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев
  • Ангелов: Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев

Министърът на отбраната Аню Ангелов в "Седмицата" на Дарик:

Защо са нужни повече пари за отбрана през 2011 година, след като в предложената за обществено обсъждане и внесена вече в Министерския съвет "Бяла книга за отбраната и въоръжените сили на Република България" ясно пише, че отсъства непосредствена
военна заплаха за нашата територия. Значително е занижена вероятността за мащабен конфликт между държавите. И изведнъж България дава, според вашите сметки, с около 10 процента повече пари за армията за 2011 година, при положение, че се чуди как да върже пари за други сфери като здравеопазване, образование, култура?

Аз мисля, че "Бялата книга" трябва да се чете не само отделни подчертани с червено и черно текстове. Вие сте ги подчертали.

Е но да се чете и малко по-нататък, че всъщност ние сме членове на НАТО, ние трябва да добринасяме за сигурността на страните членки. Допринасяйки за сигурността на страните членки и допринасяйки за мира и сигурността в света, това е една от основните мисии на въоръжените сили. А що се касае до това, бих го нарекъл имагинерно увеличение, защото ако направим сравнение между бюджета на 2010 в сравнение с бюджета за 2009, бюджетът е намален с 45 процента. 45 процента без нищо да се е променило. Същият организъм му давате храна с 45 процента по-малко. Сега увеличават с 10 процента и то основно аз ще ги насоча към капиталовите разходи.

То организмът доказва явно през 2010, че може да живее наполовина пари.

Абсолютно не може да живее, защото със 7.5 милиона лева за инфраструктура, огромна, каквато е инфраструктурата на въоръжените сили, могат само да има назначени хора да си пият кафето, да получават заплати и това може да се направи с тези 7.5 милиона. Нито може да се направят ремонти, аварийни, нито може пък да мисли да капитални ремонти даже.

Ами нужна ли е тази инфраструктура?

Абсолютно е нужна. В момента имаме войски там, имаме 5 бригади, имаме ВВС, имаме ВМС. Всичко това иска пари, гълта пари. А що се касае до увеличението, искам да ви... тъй като слушах отчасти разговора с вашите предшественици ...

А Красен Станчев каза - 10 пъти може да се съкратите административния персонал...

Красен Станчев трябва да знае. Вижте, аз съм бил независим експерт, седял съм тука на това място като независим експерт, от когото нищо не зависи. И мога да говоря каквото си искам, гледайки някакви таблици, програми и компютъра си само. Когато отидеш в реалната власт и трябва, и от твоите решения зависят нещата, трябва много добре да се замислиш какво говориш. Защото мога да му кажа например, че от тези 990 милиона значителна част, от около 90 милиона отиват за Военномедицинска академия. А Военномедицинска академия е един от стълбовете на българското здравеопазване. Така че пак отива за здравеопазване. Само 10 процента от пациентите на Военномедицинска академия са военнослужащи. Всички останали са български граждани.

Е трябва ли обаче по този начин, според вас, правилно ли е ...

Какво значи по този начин?

... по този начин да се финансира здравеопазването? През армията?

Ами дайте да развалим всичко, даже и онова, което работи, и да правим реформи.

Не, вие показвате, че подреждате нещата. Мислите ли, че е смислено например да има болници към армията, които да лекуват цивилното население?

Разбира се, че е смислено. Ние имаме задачи да осигуряваме конкретно и полеви, и стационарни болници за нуждите на НАТО. Ние имаме контингенти зад граници, които също трябва да се осигуряват в болнично и в медицинско отношение.

А това практика ли е в цялото НАТО, тези военни болници за лекуват и цивилните?

Разбира се, разбира се.

Тоест България не е изключение.

Имате капацитет, трябва да го използвате.

Добре, но все пак нали армията намалява, защо не намаляват разходите? И в концепцията, която давате...

Как да не са намалели разходите?

... не, спрямо миналата година, нали? Вие давате една концепция в "Бялата книга" за още намалявания на армията?

Вие ако прочетете, става въпрос за 2014. Ние от съкращенията, които направихме през 2010 година, като сложите обезщетенията, които трябва да бъдат изплатени, ние печелим около 10 милиона лева. Това ни е печалбата от съкращенията, които направихме тази година в командната структура и в администрацията, с близо 30 процента, 34 процента всъщност точно.

Тоест, вие планирате 7100 души да бъдат съкратени от тези 44 100, които са в момента, от които 5700 военнослужащи и 1300 - цивилни.

Точно 7000. Значи в "Медиапул" някой път не могат да смятат. Точно 7000 са като съберете 5700 и 1300.

5700 и 1300, да. Аз от там наистина съм взел цифрата. Така, тоест армията ще остане, от 44 като се извадят 7, ще останат 37 000.

Това са въоръжените сили като цяло.

А понеже цитирахте "Медиапул", та се сещам да питам, а играете ли с допълнителното щатно разписание?

Да, разбира се. Това е законово. Абсолютно законово. Има си постановление на Министерския съвет, ние по допълнително щатно разписание назначаваме хора, най-вече за военно-почивните домове, на сезонна работа...

8 процента извън. Това значи още 3500 човека. Така.

Да, но те са на, не са по 600 - 700 лева, те получават заплата 240 лева. Т.е. с тях ние вършим крайно необходима дейност, без да назначаваме държавни служители на основен трудов договор.

Т.е. към 2014 вие си представяте армията да е от 37 хиляди плюс още около 3000 - 3500 души на допълнителни щатове за тези обслужващи дейности.

Искам да подчертая още веднъж разликата между въоръжени сили и Българска армия. По-нататък ще видите цифри за армията като говорите. Те са по-различни от цифрите, които... Те се отнасят за въоръжените сили като цяло. Във въоръжените сили влизат българската армия, влизат всички структури, подчинени пряко на министъра на отбраната. Тук можете да отчетете Военномедицинска академия.

Тя влиза в тези 37000 души.

Военна информация. Да. Значи, българската армия като състав ще бъдат 26 хиляди, не по-малко от 26 хиляди, българската армия.

Това ще са войници, офицери...

Военнослужещи на активна служба и цивилни служители, плюс 3000 резервисти. Създаваме нов доброволен резерв с 3000 резервисти, те струват по-евтино на държавата, но могат да изпълняват задачи тогава, когато е необходимо да бъдат извикани на активна служба и те ще бъдат специално подготвени за тази цел. Но този резерв е доброволен.

А вашите планове, както и плановете за пенсионна реформа, правят ли армията бременна, както четох в едни заглавия във вестниците. Има ли бойци, които излизат в майчинство примерно, за да си гледат децата, за да избегнат, това проблем ли е за армията?

Да, имаме 14 процента жени. Мисля, че ще трябва да решаваме демографския фактор в България. Те също са, въпреки че са военнослужещи, те са жени, те имат всички права по закон.

Тук подтекстът е, че за да се...

Но те могат да бъдат замествани...

... спасят от съкращения, го правят това сега.

Не, не, не. Те могат да бъдат замествани с други военнослужещи или временно наети резервисти на активна служба. Те могат да бъдат замествани по този начин. Така че това не е проблем за...

Какво всъщност ще съкратите и ще промените? Примерно ще изчезнат ли, със сигурност вашето мислене не е такова, но символни неща, като да дойдат танковете от Горна Баня. Ще има ли в Горна Баня танкова бригада?

То и сега няма в Горна Баня танкове, така че...

Няма ли?

... могат да бъдат спокойни. Никога тази фраза не може да се изпълни със съдържание.

Ама тогава не е ли имало, когато Младенов я каза?

Тогава имаше, да.

Танковете не могат да дойдат. А откъде могат да дойдат?

Значи, там в Горна Баня ще имаме един механизиран, извинявам се, той е специален батальон, така наречен, цивилно-военни отношения, СИМИК-батальон, и ще има, полкът всъщност от Мусачево ще бъде предислоциран в Горна Баня. Това е полк за ядрена, химическа, бактеорологическа и всякаква друга защита. Ще бъде батальон, самостоятелен, а не полк.

Военна тайна ли е къде ще си държим танковете?

Значи, основните...

Нали предвиждахте две механизирани бригади.

... танкове, центърът за подготовка на танкови специалисти, те са в Сливен.

В Сливен ще бъдат и двете механизирани бригади.

Не, значи, там ще се подготвят танковите специалисти, там ще са танковете, когато е необходимо, съответно се предислоцират там, където трябва.

А друго какво ще променяте? Къде ще закривате казарми. Вярно ли е, че само в Стара Загора и Карлово ще има войска?

Не, не е вярно, абсолютно. Основното, което трябва да направим сега, на първо време, още в следващото полугодие на 2011 г., в първото полугодие ние трябва да продължим с оптимизиране състава на администрацията на Министерство на отбраната. Тя беше намалена, в щатни бройки, от 1432 на 980.

Но не може да стане 140.

Сега от 980 ще стане 750. Не може да стане 140. Може би в неговия институт има около 140 души, които работят, да.

Красен Станчев, да.

Все пак говорим за Министерство на отбраната. Освен това в тази бройка - 750, се включва и щабът на отбраната, които са военнослужащите, те ще бъдат около 180 от цялата тази бройка. Щабът на отбраната, заедно с една нова командна структура, която и за мирно време, и за управление при кризи ще бъде единна командна структура, трябва да бъдат не повече от два и половина процента от войските, които командват. Това означава два и половина процента от състава на българската армия.

А колко генерала трябва да има. Сега са 32.

Ами, сега в момента от 5 бригади, те ще останат 2 бригади. Другите стават полкове. Така, когато имате бригада, можеш да имаш бригаден генерал, когато няма бригада...

Т. е. двама генерали стигат.

Двама бригадни генерали ще има в сухопътните войски. Това е вярно, но там ще има ...

Дали са ми редакторите на предаването, вие ще кажете дали е вярно, че в САЩ съотношението генерал-войници-офицери е 1 на 2000, в Израел - 1 на 4000, при нас какво е това съотношение?

В момента имаме 32 генерала. Имаме 44 хиляди, така че някъде на хиляда и нещо се пада...

Т.е. и генералите ще паднат със съкращаването?

Да, ще бъде намален броят на генералите, категорично.

Т.е. принципът ще бъде, на какъв брой правите сметка...

Тук не става въпрос за принцип, става въпрос, че...

Ако са 20 хиляди военните, 13 генерала стигат.

Не, аз не мисля, че ще останат точно 13. Все пак имаме видове въоръжени сили, които си имат своето значение. Имаме командири на тези видове въоръжени сили, които ще бъдат генерали. Имаме командване, така наречено съвместно командване на силите, където ще бъде един генерал-лейтенант. Общо взето намаляваме броя на генералите с около 20 процента.

Разбрахте ли се с президента за командването на военното разузнаване?

Ами, аз какво да се разбирам. Всъщност президентът трябва да се разбере с Министерски съвет. Въпросът е следният, въпросът е, че...

Комодор Валентин Гагашев остава вашият кандидат.

Въпросът е, че има официално предложение от Министерски съвет за издаване на указ и има пълно мълчание по отношение на административен отговор, т.е. няма фактически отговор на това предложение на Министерски съвет. Има изказани становища, но отговор няма. Това означава, че в момента се намираме в една ситуация, когато нищо не се движи.

Тоест вие очаквате президентът да отговори: не, няма да назнача комодор Гагашев за ръководител на военното разузнаване.

Да, това трябва да направи според мен, категорично да отговори на Министерския съвет, и тогава ще търсим друго решение.

Друг кандидат.

Да, и друг кандидат включително.

Друг упрек... впрочем в "Бялата книга" темата за социалната политика, за която толкова говори и президентът, не е особено застъпена.

Напротив, напротив. Там е казано с няколко изречения. Имаме закон за отбраната и въоръжените сили. Социалните компенсации ги наричам аз, а не привилегии на военнослужещите, заради характера на службата са описани много ясно в този закон и нищо от това, което те получават в момента, няма да се промени. Нито 20-те заплати ще бъдат отнети, нито всичко онова, което като допълнителни възнаграждения те получават заради условията на служба, всичко това остава и това, затова и няма нужда да го изписваме като нещо... но там ще видите, че не можем да увеличаваме заплатите, това е ясно. В този период, в началото, 2011-2012 г. най-вероятно, както за всички граждани на тази страна няма да има увеличение на заплатите.

А това увеличение, което вие казвате, че не е толкова съществено, в бюджета за догодина значи няма да отиде в заплати, ще отиде за какво?

Освобождаването на средства и сега тези 10 милиона, и тези, които ще бъдат освободени в бъдеще в продължение на тези 4 години, ще отидат за увеличаване на капиталовите разходи, т.е. за модернизация на армията, и ще отидат за тяхната по-добра текуща издръжка.

Техника...

Вижте какво правим, от 29 хиляди в момента, струва един военнослужещ на българската държава.

29 хиляди лева годишно.

Лева годишно.

Това е заплата, снаряжение и така.

Точно така и по този показател сме на последно място.

Къде, в НАТО?

В НАТО. В НАТО сме на последно място.

Колко струва средно един натовски войник?

Там са страшно различни нещата, няма такова понятие като средно. Има стари членки, страни-членки на НАТО, там са може би петкратно по-високи разходите, но става въпрос за следното, да не говорим пък за Съединените американски щати. Там няма защо да ги споменаваме дори, те са многократно, не зная колко пъти. Но в края на периода ние ще имаме за всеки един военнослужещ вместо 29 хиляди 43 хиляди и 500 лева. Това увеличение е с близо 40 процента.

По-малко войници, но по-качествено...

По-малко войници, по-добра текуща издръжка, повече капиталови разходи за модернизация. Това е... и накрая смятаме да стигнем, ако сега са 75 процента, мисля, че бяха 75 за личен състав за заплати, грубо казано, в бъдеще ще даваме 60 процента от бюджета си за тази цел.

Критикуват ви...

Увеличаваме на 25 процента текущите издръжки и заделяме 15 процента, сега имаме по-малко от 1 процент за капиталови разходи, заделяме 15 процента.

Критикуват ли в НАТО останалите държави за парите, които отделя България за отбрана?

Какво значи да критикуват? Всяка държава...

Ами, общо взето нещата изглеждат така. Те купуват самолети, кораби, които да гарантират сигурността на цялата общност...

И ние купуваме вертолети, кораби.

Ама, те много повече купуват.

И ние купуваме.

Те много повече купуват, а ние по-, така, се скатаваме. Нали, като дойдем в Афганистан и кажат пратете техника, и ние викаме: нашите вертолети не могат да летят там.

Не, нищо подобно. По принцип всички държави правят солидни съкращения на въоръжените сили, най-много Германия. Освен това сега на последната среща на министрите на отбраната в Европейския съюз обсъдихме въпроса как да облекчим бюджета. Ясно е, че бюджетите се намаляват. Как да направим така, че съвместно да използваме ресурсите в едни или други направления, дори заедно да ги използваме, да увеличим общото финансиране на операциите на Европейския съюз, с което да решим този проблем, който стои пред всички държави, повтарям, включително и пред Съединените американски щати.

Вчера започна съвместното авиационно учение "Тракийска звезда". Чакаха се 12 американски F-16. Дойдоха ли?

Мисля, че първите четири са тук.

Четох някъде, че щели да носят ракети с обеднен уран...

Няма такова нещо. Това е... учение с части на войски, ще изпълняват задачи главно като изтребители. И на 14 октомври е ВИП-денят, за съжаление аз няма да мога да участвам, ще бъда в Брюксел на срещата на министрите на отбраната, но премиерът каза, че ще отиде, и там ще покажат...

Това къде, в Граф Игнатиево?

... в Граф Игнатиево какво правим.

На 14 октомври. А ние с какво летим на това учение?

МИГ-29.

А ще ги сменяме ли? Четох, че планирате да модернизирате армията с нов изтребител и че мислите 2012 г. да намерите пари за това.

Ние сме длъжни да мислим и за бъдещето. МИГ-21, ресурсът им изтича в края на следващата година, на 125 - в края на 2012-а, МИГ-29 могат да бъдат поддържани, те бяха ремонтирани, 16 броя, но тяхната поддръжка струва извънредно скъпо. Ще ви дам за сравнение следното - на всеки 350 полета и часа на МИГ-29 вие трябва да сменяте двигател. За например "Юрокоптър" това са 5 хиляди полетни часа, за F-16 са 3 хиляди полетни часа. Разбирате ли каква е разликата в поддръжката?

Скъпото е евтино.

Значи, руските колеги не си правят много сметката как ще се издържат тези изтребители в целия им жизнен цикъл, те си правят сметката - имаме пари, сменяме ги на 350, може и на по-малко някои типове самолети, но ги поддържаме. Когато си богат и имаш пари, това можеш да го правиш...

Няма ли вариант България да получи изтребители на политическа цена, например от Съединените щати или от друга държава, както получаваме кораби?

Има най-различни варианти. В момента...

Да ни ги подарят.

Не, ние не сме получили кораби на политическа цена, ако си говорим, ние си плащаме за тези кораби, въпреки...

Но бяха на много по-ниска цена, отколкото да...

Е, значи, ниска или висока цена... зависи от уговорката между клиент, купувач и продавач.

Нали за белгийските фрегати говорим.

За белгийските фрегати.

Това на фона на това, което искаха французите за техните корвети, това направо без пари ни излезе...

Не, те искат... значи, французите предлагаха един проект, който и те го нямат, това е проект на бъдещето, така наречения Gowind корвет, нали, и те го нямат...

Тук цялата...

Да, та и ние да считаме толкова модерни... Трите фрегати, които имаме в момента, и "Минен ловец", в Бялата книга ще прочетете, че единствено, което трябва да направим, е да ги поддържаме и да възобновим въоръжението им, защото въоръжението им е с изтекъл срок. Става въпрос за ракетно въоръжение. Що се касае до...

Вече ще има една военноморска база...

Да, една военноморска база.

... но два пункта - Варна и Бургас, така решавате...

Да, вместо шест корабни девизиона, ще има три корабни девизиона. Съкращенията са като личен състав около 600 души.

И те ще са във Варна и в Бургас. Подводница няма да имаме.

Няма да имаме подводница.

Тази, която имаме...

"Слава".

..."Слава", тя батерия някаква имаше...

Тя ще излезе от въоръжение, тя е стара, морално и физически...

За скраб ли отива, или за туристически обиколки?

Засега имаме една подводница, която смятаме да я дадем на музея, който ще изгражда Съюзът на подводничарите с помощта на...

Къде ще е този музей?

Във Варна, доколкото ми е известно, с помощта на общината. Що се касае до "Слава", още не сме решили какво ще правим, но я снемаме от въоръжение.

Но може да плава.

Не, не, тя не е плавала доста отдавна. Не може да плава, след като няма батерия.

Само забравих, а за вертолетите? Вие имате намерение да продадете шестте Ми-17 и Ми-24 и да ремонтирате три Ми-17, и така България накрая да има по шест Ми-17 и Ми-24.

Да, точно така е идеята. Защо? Защото ние имаме шест Ми-17 и шест Ми-24, така наречения оперативен резерв. Тоест те, ако се наложи някой от другите вертолети да излезе от строя, те трябва да го заменят. Ние тъй като имаме вече 11 транспортни вертолета "Кугър" и планираме още три вертолета "Пантера", това означава, че няма да има нужда от този оперативен резерв и ние ще го... ще се стремим да го реализираме, за да можем да получим обратно средства, с които да направим ремонта и да поддържаме шестте Ми-24 и шестте Ми-17. Но искам да ви върна към самолета. Значи, няма никакво решение за конкретен тип самолет. Единственото, което сме направили, аз съм утвърдил, това са оперативно-тактически и технически изисквания към новия тип боен изтребител на ВВС. Това беше разработено от един проектен тим по моя заповед от ВВС и от Министерство на отбраната и това сме утвърдили...

Като ви слушам, той трябва да издържа дълго без ремонти.

Това е един документ от, така, около 40 страници, които...

А колко изтребители трябва да купим?

Това ще зависи вече от конкретните възможности. Аз искам пак да подчертая, че един такъв инвестиционен проект, какъвто са бойният изтребител, новият тип, той ще бъде включен съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили в един по-дългосрочен инвестиционен план до 2020 година. И всеки инвестиционен проект над 100 милиона лева ще трябва да бъде одобряван с решение на Народното събрание... и естествено да бъдат отпуснати средства за тази реализация в целия му жизнен цикъл, не само за закупуването. Закупуването е една част, бих казал по-малката част от цялостната издръжка на някакво въоръжение през годините...

Какво други трябва да купи българската армия като техника?

Ами, имаме намерение също така да модернизираме част от въоръжението на сухопътните войски. Ето, сега ще купим още 64 транспортни средства от най-различен тип от "Даймлер Крайслер" и с това ще приключим предсрочно, бих казал, конкретния договор...

Това какво са джипове или бронетранспортьори?

Не, не са бойни средства, но са защитени транспортни средства, които се използват и сега в момента в Афганистан.

Те ни трябват за тук или за Афганистан?

И за тук, и за Афганистан, за сухопътните войски са основно предназначени. Също планираме евентуално... започваме да формираме маневрена батальонна бойна група, която евентуално на по-късен етап може да бъде превъоръжена като, бих казал, еталон за сухопътните войски. И след това в двете бригади ще имаме по три такива маневрени батальонни групи. Постепенно до 2020-та трябва да ги превъоръжим най-вече с въоръжение, което... са изискванията, отговарящи на съвременния бой. Тоест трябва да има защита от импровизирани експлозивни устройства, трябва да имат по-голяма проходимост в градски условия.

Предвиждате ли в дългосрочен план инвестиция в противоракетната отбрана?

Засега нищо не предвиждаме. Ние сме, и го има и в Бялата книга, че ние считаме, че трябва активно да участваме в изграждането на противоракетния щит на Европа в рамките на НАТО. След решението в Лисабон...

А то участието не е ли с пари, нали, да кажеш - готови сме да платим...

С най-различни неща може да се участва. От една страна, това може да стане с пари, тоест чрез членския внос в НАТО да осигурим, ние и сега плащаме членски внос във военния бюджет на НАТО...

Не сме готови да плащаме отделно, да купим някакви техники...

Няма да се наложи, няма да се наложи да плащаме. Тук става въпрос за следното...

Кой ще я плати тази противоракетна отбрана над Европа?

Според изчисленията и на самия генерален секретар Расмусен това са 200 милиона евро до 2020 година, тоест за 10 години, разпределени между 27-те страни, нарочно казвам 27 страни членки, защото 28-та страна - Съединените американски щати, поемат останалата част от необходимите средства...

Тя колко е цялата цена?

Не мога да ви кажа. Все още се водят консултации...

Но американците ще платят лъвския пай?

Значи, американците участват със своите възможности, със своята технология в европейския противоракетен щит на НАТО. Следователно нашето активно участие може да се изрази в няколко неща. Първо, ние категорично подкрепяме идеята противоракетната отбрана на НАТО в Европа да стане ключова мисия за следващите десет години. И това ще го поддържаме в Лисабон на срещата на високо равнище. На второ място, ние вероятно на по-късен етап ще участваме в конкретни военнотехнически преговори по отношение на конкретното вече разгръщане на техническите параметри на този щит. И можем да участваме, и ще участваме предполагам, и с определени финансови средства. Но в сравнение със... те ще бъдат пропорционални, като и сега всичко се заплаща в общите фондове на НАТО, те са много малко, ще бъде пропорционално на...

Защото по тези сметки, ако става дума за 200 милиона, 27 държави, то излиза, че ние ще платим пет милиона примерно...

Ами, за десет години може да си направите сметката...

То това нищо не е.

Ами, абсолютно нищо не е, да.

Ще ходите ли на мача на 17 ноември срещу Сирия? Вчера Българският футболен съюз получил покана да правят мач...

Не разбирам подтекста ви.

Питам ви, защото, нали, бяхте казали, чакайте да ви цитирам точно, че много се изписа - въздушните ни територии са застрашени от страни от Близкия изток, заплахата идва не само от Иран, за който е ясно, че има такива технологии, но имаме и информация, че и Сирия разработва. И от това се отвори кутията на Пандора да се обяснявате какво сте искал да кажете и...

Единственото, което съм искал да кажа, е, че като министър на отбраната аз нося отговорност за противовъздушна отбрана на страната и за противоракетна отбрана на страната. Ние оценяваме всички държави, които имат средства за доставка. Това не означава, че... тоест имат средства за доставка на конвенционално и не дай, боже, на ядрено оръжие до стратегически обекти на територията на страната. Това е мое задължение по закон и по конституция. Оценявайки това нещо, ние правим своите изводи. Ние не казваме нито, включително и Иран, че някой планира да нанася удари по наши стратегически обекти...

Тоест лошо сте се изразил - заплахата идва...

Единствено... Не, значи, има такова нещо, защото това е все още риск. Рискът, за да стане заплаха, трябва вече да си разбрал, че има планове за това. Така че го оценяваме като един съществуващ риск, като съществуващи възможности и трябва да вземем всички мерки срещу това.

Има ли риск? Иран има ли ракета, която може да стигне до България?

Има, да.

Може...

И те многократно... те дори правеха и опити. Така че 2000 километра радиус... друг е въпросът защо е необходимо на Иран да има средства...

Да стига до България.

... за 2000 километра. Не само до България, а Гърция, Турция, Румъния...

Защото сме в НАТО.

Не зная. Не съм в главите...

Защото има американски войници тук, на българска територия...

... на иранските ръководители, така че не зная защо им е необходимо на 2000 - 2500 километра...

Тази инвестиция в противоракетната отбрана докога ще стане и кога ще я има? Не трябва ли да се бърза?

Значи, тя е на няколко етапа, има до 2015-та какво трябва да се направи, до 2018-та какво трябва да се направи, до 2012-та какво трябва да се направи...

А дотогава ако ни пратят ракета? Ако рискът стане заплаха дотогава?

Е, надявам се, че има достатъчно разум, има достатъчно разум.

Имаме ли с какво да я пресрещнем?

... дори в ръководството на такива държави, които са, как ги наричаме ние, rogue state, както искате ги наричайте, че има определена доза разум да не посегнат до това, защото това би означавало много. Има, пак искам да подчертая, има редица политически, дипломатически средства. Военната сила става нужна тогава, когато вече конфликтът е налице. А трябва да се прави всичко възможно да се предотвратяват конфликтите.

Кога тръгваме на НВО, начално военно обучение? Ние имахме в училище и в гимназията.

Съгласно закона аз трябва да внеса, и аз ще внеса, чрез Закона за резерва как българските граждани да получават конкретна подготовка, за да могат да защитават отечеството си. Така изисква чл. 52, ако не се лъжа, ал.2 от конституцията. Ние ще направим така... и аз съм длъжен по закон да създам система от курсове във висшите училища и в средните училища, с които да извършим определена подготовка на желаещи да добият такава подготовка. Искам да подчертая, че това е доброволна подготовка. И в момента имаме такива отряди, които се формират в средни училища. Аз съм сигурен, че има много желаещи, които искат да получат такава подготовка. И това ще им даде една друга възможност...

Тоест това ще е един допълнителен доброволен предмет в училище?

Абсолютно, да, точно така. Не само в училище, във висши училища...

Военно обучение. Кога, от догодина? От другата учебна година ще стане ли?

Не, ние предвиждаме Законът за резерва да влезе в сила от 1 януари 2012 г., така че може да очакваме някаква реализация от 2012 г.

От по-другата учебна година. Имате ли какво да кажете за вота на недоверие другата седмица срещу правителството, в което участвате?

Аз считам, че една опозиция винаги ще се стреми да внася вот за недоверие. Доколко той е обоснован, доколко той е мотивиран, нека самата опозиция да отговори. Но аз мисля, че ние правим всичко възможно в тези условия на жестока криза, финансова, най-вече за България не толкова финансова, колкото икономическа криза, да излезем от това положение, в което бяхме поставени в средата на 2009 г. Аз не считам, че повече трябва да си обясняваме твърде много какво е било преди 5 юли 2009 г., трябва да градим нашите... нашата структура, нашите сфери в обществения живот на една визия, която да е средносрочна, не много дългосрочна, но много ясно трябва да показва конкретните пътища така, че да подредим нещата си във всички сфери, в това число и във...

Къде сбъркахте в здравеопазването?

О, аз... знаете ли, аз за разлика от Евгени Станчев или от който и да е друг...

Красен Станчев.

... Красен Станчев, не мисля, че трябва да се изказвам по въпроси, по които аз не съм професионалист, не познавам достатъчно. Аз сега съм политик, но и като политик аз се стремя да се отнасям много уважително към експертното мнение, тоест аз трябва чрез, затова е и тази Бяла книга, чрез политически документ да изкажа какво виждаме ние като визия, а после ще правим план за развитие на въоръжените сили, което е военнотехнически документ, тоест преведен този документ на военнотехнически език...

Добре, вие вече 15 месеца, първо като зам.-министър, сте в правителството. Вие видяхте ли например от колегите си в здравеопазването такава подредена система какво ще се прави, каквато вие представяте в Бялата книга? Може да ви критикуват, да не съгласни, но поне е ясно какво мислите да правите вие. Наясно ли сте в правителството, в което участвате и взимате общи и колективни решения, какво точно ще правите в тази сфера, за която иначе не отговаряте?

Аз считам, че точно това е проблемът в здравеопазването.

Че не знаете какво правите?

Опитът да се направи една концепция за развитие на здравеопазването е добър опит, направен от току-що освободения министър на здравеопазването, друг е въпросът...

Тъкмо я направи...

... че това е политически документ и той трябва да бъде обсъден политически. Ето, аз сега с Бялата книга съм го обсъдил с нашите членове от Комисията по външна политика и отбрана, от Комисията по вътрешен ред и сигурност, обсъдих го и със "Синята коалиция", и с "Атака", планирах да го обсъдя и с БСП, и с ДПС. Защо? Защото не може да правиш реформи без обществена поддръжка. Къде е обществената поддръжка? Не са само в други форми в гражданското общество, основно са в парламента. Там е еманацията на вота на избирателите, това са политическите партии в парламента. И ти трябва да се стремиш да получиш поддръжката им. В противен случай много е трудно това. Аз сега, например, няма да обсъдя с БСП и ДПС докато не приключи вотът на недоверие поради простата причина, че те и към мен внасят такъв вот на недоверие като член на правителството. Аз лично считам, че постепенно и много внимателно, практично трябва, и прагматично най-вече, основавайки се на реалните ресурси, с които ти разполагаш, да се движим напред във всички области. Всяка една сфера иска първо подреждане, оценка на състоянието, което си заварил, подреждане на нещата и визия за развитие за бъдещето. Ако нямате тези три неща, просто увисвате във въздуха и в края на краищата казвате чао.