Съдиите Пензов и Бельова в дуел за административен шеф
Съдиите Пензов и Бельова в дуел за административен шеф / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Изтече последният срок, определен от Висшия съдебен съвет, за подаване на документи за участие в конкурса за административен ръководител на Окръжния съд в Благоевград. Към този момент заявления за допускане в надпреварата за председателския пост са депозирали настоящият временен ръководител на Окръжния съд Катя Бельова и колегата й от Районен съд-Благоевград Владимир Пензов, научи Дарик.

Съдия Владимир Пензов е заявил намеренията си за участие в конкурса на 29 септември. Окръжният съдия Катя Бельова е подала документи на 30 септември. Юристи предполагат, че е възможно да има и други претенденти, които са пуснали евентуално зявленията си по пощата. От канцеларията на ВСС ще съобщят имената на кандидатите в началото на следващата седмица.

Дата за провеждане на поредния конкурс за председател на Окръжен съд-Благоевград, все още не е официално утвърдена, но със сигурност процедурата ще се извърши до края на месец октомври, информираха от Висшия съдебен съвет днес.

По време на предишното препитване и съответно гласуване от членовете на ВСС, на 9 юли, се явиха кандидатите Катя Бельова, Владимир Пензов и държавният обвинител от Окръжна прокуратура-Благоевград Христо Георгиев. За временния шеф Бельова гласуваха 12 от присъствалите членове на ВСС. Шестима подкрепиха кандидатурата на районния съдия Владимир Пензов. Реално само едни глас не стигна на катя Бельова за спечелване на конкурса. За третия кандидат в конкурса, прокурор Христо Георгиев, вот дадоха едва двама от висшите магистрати. При преброяването стана ясно, че три от пуснатите бюлетини са били недействителни.

Изборът на административен ръководител на Окръжния съд се проточи дълго във времето. До председателската криза се стигна след специализирана проверка в Благоевградски съдебен район и последвал доклад, извършен от комисия на ВСС, председателствана от магистрата Божидар Сукнаров. На заседание на ВСС, проведено на 11 февруари, до избор на председател не се стигна. Тогава за кандидатствалия за втори управленски мандат Красимир Аршинков, гласуваха само седем от присъствалите 20 членове на ВСС, седем се въздържаха, шестима бяха против.