Една пета от варненци без здравни права
Една пета от варненци без здравни права / Dariknews, архив

Около 20% от жителите с постоянен адрес във Варненска област са загубили здравноосигурителните си права, заяви за Дарик Зорница Чапарова, началник отдел “Услуги за клиента” в НАП-Варна. Към момента в областта здравноосигурени са 406 195 души, а неосигурени – 100 639. Броят на хората с прекъснати права се е увеличил с 930 от юни, когато са били регистрирани  99 709 души.

Същевременно от НАП-Варна отчитат повече приходи от здравноосигурителни вноски. 34,2 млн. лева са постъпили по бюджета на НЗОК, което е с 12% повече в сравнение с миналата година. Приходите от здравни вноски от безработни за периода от началото на годината до 17 септември 2010 г. са 4, 7 млн. лв., което е увеличение с близо 2,7 млн. лв. или със 134% спрямо същия период на миналата година.

Чувствителното увеличение на събираемостта от самоосигуряващи се лица се дължи най-вече на по-големия размер на вноската и на удължения период, в който трябва да си плащал здравни вноски, за да си с непрекъснати права. От тази година българите губят здравноосигурителните си права, ако не са внесли повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г. Освен това от януари 2010 г. хората внасят не по-малко от 16,80 лв. на месец за здраве, докато миналата година месечната сума беше 10,40 лв.

Здравноосигурителните права се възстановяват, когато бъдат платени всички вноски за здраве за последните 36 месеца, посочи Чапарова. Тя припомни, че когато задължението за плащане на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето им не лишава осигуреното лице от здравни права.

Работодател, който не плаща вноските, се наказва с имуществена санкция. За едноличните търговци и юридическите лица тя е в размер от 4 до 8 хил. лева. Предвидена е и глоба от 500 до 1 000 лева за самоосигуряващите се.