Две нови нападения на мечки завършиха с разкъсана овца и убита крава
Две нови нападения на мечки завършиха с разкъсана овца и убита крава / Sofia Photo Agency

Мечка отново е нападнала обор в смолянското село Виево миналата вечер, съобщи кметът на населеното място Венко Палчев. Звярът е разкъсал една овца, а друга е нахапана. Останалите животни се разбягали, като собствениците им издирват още част от тях.

Това е шестото нападение от мечка в селото, хората са стресирани и вечер дори оставят светлините в къщите вклщчени, тазказа селският кмет. По думите му, ситуацията във Виево е доста напрегната.

Еспертът от областната управа в Смолян Стефка Гарова съобщи, че по искане на областния управител вече са издадени две разрешения за отстрел на мечки в общините Баните и Смолян. В момента се търси човек, който да плати трофея от мечката, за да се покрият част от разходите за отстрела в размер на 4 500 лева, обясни Гарова.

Нападение от мечка е регистрирано  и в района на Златоград снощи. В местността „Хасидере",  на около 4 км. от Златоград, дивото животно умъртвило крава.  Горски служители посетили мястото, където открили отпечатък от лапата.  Най-вероятно следата е оставена от гръцка мечка с изключително големи размери, над 200 кг., посочи инж. Асен Карабов - директор на дирекцията по горите вСмолян. Той добави, че в южната ни съседка ловния сезон отдавна е започнал и може би големите гонки на дивеча са прогонили мечката към българска територия.