НАП снима луксозни имоти с хеликоптер
НАП снима луксозни имоти с хеликоптер / снимки: НАП
НАП снима луксозни имоти с хеликоптер
33135
НАП снима луксозни имоти с хеликоптер
  • НАП снима луксозни имоти с хеликоптер

Националната агенция за приходите е направила пълен видеозапис от въздуха с хеликоптер на правителствения Авиоотряд 28 на луксозните недвижими имоти в южните квартали на София. Става въпрос за имоти в "Панчарево", "Драгалевци", "Симеоново", "Бояна", "Бистрица" и "Княжево".

НАП снима луксозни имоти с хеликоптер
netinfo

Чрез записите ще се изследва съответствието между имуществото и доходите на техните собственици. Подозренията на НАП са, че някои от къщите изобщо не са декларирани в общината и за тях не се плащат данъци. Освен това фактът, че имотът не е обявен, води и до невъзможност да се установи по документи, че той съществува, за да се изследва имущественото състояние на неговия собственик.

НАП снима луксозни имоти с хеликоптер
netinfo

Цялата налична информация от визуалните огледи и записите от въздуха ще бъдат предадени на Столична община, за да проследят служителите на общинската администрация дали са спазени строителните изисквания и имотите са надлежно декларирани. Едновременно с това започва проверка за действителните параметри на луксозните имоти, оценка на пазарната им стойност и проверка на официално обявените доходи на собствениците им.

НАП снима луксозни имоти с хеликоптер
netinfo

В заснетите райони има стотици басейни, къщи със застроена площ от повече от 2000 кв.м, частни пътища, имоти с тенис кортове и мини голф игрища и много други скъпи подобрения. Според НАП множество луксозни къщи са собственост на фирми и формално са обявени като офиси, въпреки че се използват само за жилищни нужди. По данни на агенцията фирмите са ползвали данъчен кредит, който не се полага, ако имотът се използва за живеене, посочват от НАП.

На собствениците на скъпи имоти, които не могат да докажат достатъчен официален доход, ще бъдат възложени ревизии.

Дарик ще провери дали предстоят подобни проверки и в други градове на страната, какъв е механизмът за извършването им, както и какви са разходите по тях.