Все повече млади хора се занимават с пчеларство
Все повече млади хора се занимават с пчеларство / DarikNews.bg, Николина Пенчева

За седма поредна година Пеларско дружество "Липа" и община Стара Загора организират базар на пчелни продукти в центъра на града. Той започна днес и ще продължи до празника на Стара Загора - 5 октомври. Целта е хората да се запознаят с ползата от пчелните продукти, обясни председателят на дружеството Тодор Иванов.

Официално регистрираните пчелни семейства в Стара Загора през миналата година са 10 270. За един сезон обаче те са се учеличили и в момента техният брой е 12 670. По проучвания на дружеството реалните пчелни семейства са около 22 хиляди. Произведеният пчелен мед е 800 тона.

"Благодарение на програмата "Млад фермер" много млади хора се включиха в пеларството. Медът се произвежда предимно за износ, едва 20% се консумира в България", коментира Тодор Иванов.

От тази година в Старозагорско се произвежда и рапичен мед, който е с много добри показатели. През следващите години е много вероятно нашата област да бъде на първо място по производство на пчелен мед и брой пчелни семейства, тъй като сме на едно от първите места по усвояване на финансов ресурс. В нашия регион официално регистрираните пчелни ферми са 246, но по информация на дружеството с пчеларство се занимават около 2000 човека, коментира Тодор Иванов.

Той допълни, че на 15 ноември стартира нова тригодишна европесйка програма, чийто капацитет е 22 милиона лева. В нея за първи път е включено перо за рекламиране на българския пчелен мед, както в нашата държава, така и в останалите европейски страни. Само за първата година по програмата са заделени 3 милиона и 600 хиляди лева за подновяване на кошерите. Има заделени пари за обучение на пчелари и научни изследвания.

В България годишно се произвеждат от 8 до 12 хиляди тона мед. Изкупната цена е 3.60 - 4 лева за килограм.