Наплив от желаещи да се обучават за гардове отчитат от Бюрото по труда
Наплив от желаещи да се обучават за гардове отчитат от Бюрото по труда / DarikNews.bg

До 30 септември се приемат заявления по схемата "Аз мога", която се финансира по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси", напомни директорът на плевенското Бюро по труда Недко Лачев. Схемата стартира през месец юли миналата година, но ваучери за Плевенска област се издават от февруари 2010 год.

В организацията на курсовете има малка промяна, съобщи Недко Лачев. След като кандидатът, подал заявление за участие, бъде одобрен, му се издава уведомление, а не му се дават направо ваучери, както беше досега. В рамките на един месец кандидатът има право да се срещне с представители на обучаващата организация, да събере информация и да реши къде иска да бъде обучаван, за да не стават недоразумения, уточни Лачев. Това се прави с цел да няма недоволни, които след започване на курса разбират колко време и в какви часове ще се обучават.

Данните сочат, че има бум в интереса на плевенчани към професията охранител, каза още директорът на плевенското Бюро по труда. Близо 70 души, действащи охранители, са подали заявление по "Аз мога", за да се обучат и получат документ за гардове.

От възстановяването на набиране на курсисти по схемата от началото на септември досега са одобрени 410 плевенчани. До момента в региона са организирани 143 курса, в които се обучават 765 души.