Шефът на ЦЕРН: Да се направи нова физика е да се намери игла в купи сено
Шефът на ЦЕРН: Да се направи нова физика е да се намери игла в купи сено / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Учените от ЦЕРН вече наблюдават нови явления след включването на големия адронен колайдер, съобщи генералният директор на организацията проф. Ролф Хойер. Той припомни, че ускорителят беше включен на 30 март. За това време са достигнати „рекордни енергии”, допълни ученият. Той определи ускорителят като „малко бебе”. Ето какво каза той на семинар в столицата:

Ускорителят е като малко бебе, но то расте много бързо. Това, което ние правим в момента, е да проверяваме физиката, която знаем, т.е. физиката, която сме наблюдавали при по-ниски енергии. Ние се подготвяме да открием нови явления. Да се направи нова физика, това е не просто да се търси игла в купа сено, а да се намери игла в много купи сено. Тази задача не е проста и изисква време. Ние вече имаме първите показания, че има нови явления, които да наблюдаваме, но ни трябва още време.

В експериментите ние ускоряваме протони, които се сблъскват. В резултат на този сблъсък се раждат много нови частици. Ние правим снимка на тези частици. Така имаме стотици частици и ние наблюдаваме дали има някаква връзка. И сякаш те помнят как те са раждани – т.е. ние наблюдаваме корелация между тези частици. Подобно явление е наблюдавано при ускоряването и сблъскването на тежки йони, което се разглежда като характеристика за създаване на ново състояние на материята. В случая ние наблюдаваме подобни корелации в протон – протонни взаимодействия, които са абсолютно неочаквани и могат да бъдат много интересни.

Шефът на ЦЕРН Да се направи нова физика е да се намери игла в купи сено
netinfo