55 научни доклада ще бъдат представени на конференцията за Йовков
55 научни доклада ще бъдат представени на конференцията за Йовков / Дарик Добрич

Двудневна научна конференция по повод 130 години от рождението на Йордан Йовков започва утре в Добрич. 55 са заявките за участие с научни разработки във форума, наречен „Йордан Йовков - разночетения". Много от авторите са дългогодишни участници, съобщи пред Дарик д-р Кремена Митева - организатор на конференцията и главен уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков".

Посветеното на певеца на Добруджа събитие се провежда през 5 години от 1995 година насам, заедно с връчването на литературната награда на името на Йовков. Преди това издания на конференцията е имало през 1975 и 1980 година.

„Целта е да се каже нещо ново, непознато до сега и различно за писателя. Разчитаме в дискусиите освен литературоведи и езиковеди да се включват още историци, музиковеди, фолклористи, изкуствоведи, за да се разгледа творчеството на Йовков във възможно най-широк културен и исторически аспект", сподели Кремена Митева.

Характерно за докладите тази година е разнообразието им, те трудно могат да бъдат обединени тематично. Повечето гледни точки към произведенията са философски и обобщаващи, по-малко от тях се вглеждат в една книга или текст на Йовков, коментира Митева.

Традиционно към конференциите, посветени на Йовков, има голям интерес. Сред участниците тази година са проф. Иван Сарандев и проф. Милена Кирова - автори на едни от най-сериозните изследвания на творчеството на писателя.