Холандският парламент ще бъде позитивен към влизането ни в Шенген
Холандският парламент ще бъде позитивен към влизането ни в Шенген / снимка: БГНЕС, архив
Холандският парламент ще бъде позитивен към влизането ни в Шенген
32949
Холандският парламент ще бъде позитивен към влизането ни в Шенген
  • Холандският парламент ще бъде позитивен към влизането ни в Шенген

Посланик Карел ван Кестерен в „Седмицата" на Дарик.

Как се представяте в България - като посланик на Холандия или на Нидерландия?

Официалното наименование е Нидерландия - Кралство Нидерландия. Но Холандия традиционно е най-важната част от страната и действително много хора наричат страната Холандия, както и ние самите понякога.

Понеже това е първата седмица на Холандия в България.

Да, наистина това е седмица на Холандия, ние казваме Холандия, всеки знае това име и това е един добър бранд.

Какво искате да кажете на българите за Холандия?

Бихме искали да кажем на българите с тази седмица на Холандия, да представим имиджа на страната, да покажем какво правим в социалната, в образователната, в бизнес насочените дейности на страната. Бихме искали българите да научат малко повече и да опознаят по-добре нашата страна.

Искате тук да отворите нови възможности за бизнес на холандци или да дойдат българи като туристи в Холандия?

Основната идея е да говорим за холандския бизнес. Една от дейностите на посолството е да се опита да привлече повече холандски бизнес тук, в България. Съществува доста сериозно количество брой холандски инвестиции тук в страната и ние организираме седмицата на Холандия с едни от най-големите холандски компании тук, в страната. Това са „Филипс", „Шел" TNT, както и други. Но нашата идея е, че бихме могли да привлечем още от холандския бизнес тук, в България. Искаме също да покажем на българите как холандците правят бизнес, това е нещо много важно. Един от елементите на нашата седмица е устойчивото развитие и холандските компании представят как на практика прилагат устойчивото развитие, политиките на енергийната ефективност, на опазване на околната среда и технологиите. Друг елемент на тази седмица - през идния понеделник ще бъде един ден, който ще посветим на корпоративната социална отговорност и правата на потребителите. Холандските компании са действително много силни в тези насоки. Те осъзнават, че не могат да отидат някъде в чужда държава и да печелят бързи пари на гърба на околната среда, на гърба на своите клиенти, и трябва да проявят отговорност към обществото и да бъдат отговорни членове на обществото, и да се държат така, че това да носи ползи и облаги за всеки, защото в дългосрочен план това само може да бъде по-добре за бизнеса.

Не отказва ли кризата, финансовата и икономическа криза, холандския бизнес от инвестиции в страни като България?

Да, има известен застой, но ние също сме виждали примери на различни бизнеси, които проявяват интерес в България, защото в условията на финансова криза те загубват и пазари и на други места...

Какъв бизнес?

... и тук се насочват към тези пазари. Не помня конкретно. Имаше запитвания особено за по-малки компании, не е нещо голямо, но съществува като елемент. Сега икономиката започва да се възстановява, така че аз имам добри надежди, че ситуацията ще се подобри. Но това, което е много по-важно, е бизнес климатът тук, в България, условията тук, сигурността, която хората имат по отношение на правилата, липсата, намаляването на бюрокрацията, липсата на корупцията, спазването на правилата и регулациите. Това е много важен фактор и това е нещо, на което България трябва да обърне много сериозно внимание, за да подобри условията за привличане на чуждестранни инвестиции.

Не го ли направи вече това България? Как мислите вие в Холандия - има ли още проблем България с престъпността и корупцията, който да е драстично по-голям от това, което вие познавате във вашата страна?

Да, мисля, че това все още съществува като проблем, макар че веднага мога да кажа, че има доста сериозен прогрес и това е признато от Европейската комисия. В механизмите за верификация се установи, че има политическа воля и прогрес в тази насока. Ние виждаме този прогрес, но действително има още много какво да се направи и това е нещо, което правителството разпознава съвсем коректно, така че мога да кажа - има прогрес, но трябва още да се работи.

Какво да се направи? Кое е най-важното?

Мисля, че най-важното сега е, едно от най-важните неща е да се проведат реформите в юридическата система, в правосъдната система, така че правосъдната система да функционира по-добре съобразно с европейските регулации и изисквания. Да се борим с престъпността и с корупцията и да се уверят, че хората могат да работят и да функционират нормално в една безопасна среда, така че да се уверят, че корупцията се намалява, за да може бизнесът да функционира в един по-добър фактор. Но има и други елементи, като например има регулации, които могат да бъдат опростявани, има толкова много правила и, разбира се, всяко едно от тези усложнени правила дава възможност, отваря възможности за плащания под масата, за търсене на изходи. Действително знам, че правилата са много важни, но зная, че правителството работи в тази насока и този прогрес, който е постигнат, не бива да спира, а трябва да се продължава работата.

Има ли проблем с престъпност от България в Холандия, или вече отминаха времената, когато символни престъпления като убийството на Косьо Самоковеца ставаха в центъра на Амстердам?

Мисля, че все още има проблеми. Проблемите в голяма степен се отнасят към трафика, човешкия трафик. За съжаление много голяма част български жени работят в сектора на проституцията в Холандия и много често те попадат ръцете на криминални групировки, от които биват експлоатирани. Това е една много тежка ситуация, с която трябва да се работи. Но действително ние работим в областта на сътрудничеството между холандската и българската полиция, то е успешно, но трябва да продължим и да развиваме напред това сътрудничество.

Вярно ли е съобщението от българската преса от тази седмица, че са започнали да гонят ромите от Белгия и Холандия, в частта за Холандия вярно ли е, че политиката на Франция се пренася и там?

Не, това абсолютно не е вярно. В действителност в Нидерландия проблем в такъв мащаб няма и аз не съм запознат с такъв проблем да съществува.

А каква е холандската позиция? Сбърка ли Франция с ромите?

Бих предпочел да не говоря по този въпрос, той е доста сложен, прекалено много юридически аспекти има, така че предпочитам да не изказвам своята преценка.

Знаете ли, обикновено слагат Холандия, Нидерландия, в групата на държавите, които са по-строги към България, в групата на заподозрените, които биха спрели например България и Румъния за Шенген.

То това е вярно. Ние сме доста стриктни, но това не е негативно, това не е с цел да бъдем негативни, а по-скоро, с цел да отправи позитивна критика, тъй като искаме да посочим, че едно добро прилагане на правилата е важно за абсолютно всички, не само за нас, останалите членки на Европа, но и за страни, като България. Като например в реформата в областта на правосъдието, кооперацията и верификацията с Европейския съюз. Това са неща, които са важни и за българите. Но ние в Европа живеем в едно общо голямо пространство и трябва да се уверим, че тези правила важат за всички, че няма острови, в които цари беззаконие и безредие. Това е в интерес на абсолютно всички членове. Така че ние сме стриктни, но от позитивна гледна точка.

Готова ли е България да влезе в Шенген през следващата година според Холандия? Има ли проблем българин, който слезе от самолета от София в Амстердам, да не му бъде проверяван паспортът, все едно е летял вътрешен полет?

В Шенген действително така се случват нещата и това е един от аспектите на европейската унификация - да можем да пътуваме и да ходим където искаме, така че това е нашата обща цел - да стигнем до този момент. Проблемът е, до известна степен, че за присъединяването към Шенген съществуват определени критерии и тези критерии трябва да бъдат изпълнени. Много е трудно да се предвидят реакциите особено в холандския парламент. В другите аспекти например, ако не се получат реформи по отношение на сътрудничеството, на удостоверяването, тогава може би ще бъде преценено, че тези страни не са готови да се присъединят към Шенген. Така че бих искал да отправя един призив към българите и да ги поощря да положат големи усилия да се постигнат тези реформи, и това ще донесе позитивен ефект върху политическия климат и съответно присъединяването към Шенген много по-лесно. Също бих искал да отбележа нещо много позитивно, и то е, че през миналото имахме много големи проблеми с холандски граждани от турски произход, които пътуваха през България. Те имаха много големи проблеми с български служители, особено на границата и в полицията, които са спирани. Ние проведохме редица разговори с наши колеги от министерствата и това оказа много, много сериозен положителен ефект върху подобряването на тези отношения. Така че съм уверен, че в това отношение холандският парламент ще бъде позитивен по отношение на присъединяването на България към Шенген...

Вече не се оплакват като минават холандски граждани от турски произход през България?

Не, точно така, не се оплакват.

Вярно ли е, че ви трябват дърводелци от България? Друго съобщение от пресата през тази седмица, че имате нужда от работна ръка.

Бих казал, че това е цялата идея на Европейския съюз, да бъдем свободни, да пътуваме и да работим където искаме. Така че, ако нашата страна има недостиг на определен тип работници или технически служители и ако българите имат тези способности, те трябва да могат да отидат и да я свършат тази работа. Защо не? Това е цялата идея на Европейския съюз. Не сме стигнали още до този етап, тъй като българите се нуждаят от разрешително, за да работят в Холандия, но и това ще приключи един ден, за да можем да предоставяме това, което е нужно на работния пазар.  

Кога ще е този ден?

Не зная с точност. Има определен период, в който тези рестриктивни мерки могат да бъдат продължени, но това рано или късно ще свърши. Дори и в най-песимистичния срок може би 2013 г., но така или иначе това е нещо, което със сигурност ще престане.