Министър Игнатов не иска училището да е арена за борба между религиите
Министър Игнатов не иска училището да е арена за борба между религиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Внимателно да се подходи към идеята за въвеждане на предмет Религия в училищата, призова в "Седмицата" на Дарик министърът на образованието Сергей Игнатов. По думите му, за такова решение не трябва да се избързва и е желателно темата да бъде дискутирана от родителите и учителите. Той посочи пример с Гърция, една силно православна страна, която преди години е променила статута на предмета в училищата от задължителен на избираем заради ескалирало недоволство.

Според министър Игнатов църквата е права да иска такъв предмет в училищата, защото гледала исторически на нещата и предвижда това като оздравителна мярка, но уточни, че предстои сложен процес на дискусия.

Когато възстановим присъствието на вярващите в храма, мисля, че тогава ще можем да решим въпроса и с вероучението, заяви Игнатов.

Не мога да допусна училището да се превърне в арена за борба между различните религии, категоричен е просветният министър.

"Не може да се правят революционни скокове в училищното образование. Единственият революционен скок, за който настояваме, е цялата система на репродуктивност да бъде заменена с възпитаване, искаме да въведем креативност, ученикът сам да добива знания, да въведем една интерактивна среда, обновяване към нещата, които се учат", обясни Сергей Игнатов.