ДОБРИЧ ПРАЗНУВА!
ДОБРИЧ ПРАЗНУВА! / netinfo

Добрич отбелязва 70 години от подписването на Крайовската спогодба и освобождението си от румънска окупация. На 25 септември през 1940 година българската армия победоносно навлиза в града и е посрещната възторжено от населението.

Гости на празничните събития по повод връщането на Южна Добруджа в пределите на Република България ще бъдат президентът Георги Първанов, дипломати, министри, депутати, почетни консули, представители на побратимените градове, кметове на български общини.

Празникът започва в 9.00 часа на Военното гробище. Там ще се състои тържествена церемония на паметната алея на знамената, с участието на представителни части на Военно-морски сили - Варна. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа.

Добричлии ще се поклонят и ще положат цветя на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Хайдут Пею, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, паметния знак на ген. Колев, паметните плочи на полк. Дрангов, Христо Стефанов, кап. Димитър Списаревски, ген. Кантарджиев, ген. Колев, барелефа на Борис ІІІ, паметника на загиналите в Добричката епопея през 1916 година.

На тържествено заседание на Общинския съвет от 10.00 часа ще бъдат връчени  удостоверенията на четирима добричлии, вписани в Почетната книга на града. Това са колоездачът Красимир Коев, кардиологът д-р Иван Дженев, краеведът Иван Жечев и Иван Тодоров - председател на организацията на незрящите „Хобисклуб".

В 11.30 часа на централния площад "Свобода" ще бъдат издигнати флаговете на Република България, Европейския съюз и град Добрич. Там президентът Първанов ще поздрави добричлии. След това по традиция ще се извие добруджанско хоро.

По обед в новопостроения и осветен преди два дни храм "Свети Климент Охридски" ще се състои молебен за здраве, спасение и благоденствие на гражданите на Добрич.

В 18.30 часа на пл."Свобода" започва концертът „Здравей, Добрич", в който ще се включат местни състави, както и група „Сигнал" и Йорданка Христова. Денят на Добрич ще завърши с празнични илюминации.

ДОБРИЧ ПРАЗНУВА
netinfo