Евро Вело мина от Долни Вадин до Гиген
Евро Вело мина от Долни Вадин до Гиген / снимка: пресцентър на Община Долна Митрополия

Може ли пътят през крайдунавските села Долни Вадин, Крушовене, Байкал до Гиген да се измине с велосипед? Не само е възможно, но пътуването може да се превърне и в изключително интересно и забавно събитие. В това лично се убедиха 62-та участници във велопохода, организиран от НЧ "Пробуда-1925" в село Байкал.

Инициативата се реализира с подкрепата на Фондация „Еко Общност" в рамките на проекта „С велосипед до Байкал", уточняват от пресцентъра на Община Долна Митрополия. Това е един от шестте проекта, свързани с развитието на туризма по река Дунав и осъществяването на българската част от транс-европейския велосипеден коридор Евро Вело 6. Програмата се финансира от фондация DOEN - Холандия, като основната й цел е да допринесе за развитието на устойчив и щадящ околната среда туризъм по Дунав чрез развитие на зелени коридори.

Походът стартира от село Долни Вадин, участниците преминаха през село Крушовене и спряха за почивка на Римския път край село Байкал. Там пред тях бе представен алтернативен маршрут на Евро Вело 6 между селата Долни Вадин и Байкал. В село Байкал участниците получиха грамоти и тениски от кмета на община Долна Митрополия Александър Печеняков.

След почивка и подкрепа с храна и вода, велосипедистите се отправиха към разкопките на древноримския град Улпия Ескус. Уредникът на обекта Росица Маринова запозна участниците в похода с историята на древното селище и с работата по археологическите разкопки. В базата - лагер на обекта домакините бяха организирали импровизиран коктейл, а участници и организатори си пожелаха инициативата да стане ежегодна.