„Килърите може да се замесени и в убийството на Емил Кюлев
„Килърите може да се замесени и в убийството на Емил Кюлев / снимка: Sofia Photo Agency
„Килърите" може да се замесени и в убийството на Емил Кюлев
32879
„Килърите" може да се замесени и в убийството на Емил Кюлев
  • „Килърите" може да се замесени и в убийството на Емил Кюлев

Вътрешният министър Цветан Цветанов не изключи възможността групата на „Килърите" да е замесена в убийството на банкера Емил Кюлев. Цветанов уточни, че поръчителят на убийствата на адвоката Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев е един и същ. Като мотиви за двата разстрела той посочи неуредени финансови отношения, свързани с покупка на няколко банки у нас.

Цветан Цветанов каза, че корените на убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев са в далечните вече 1996-1997 година. Тогава имената и на двамата са замесени в покупко-продажба на банки. Още от тогава са останали и неизплатени суми по купените банки от определи лица и е естествено, че проблемите са нерешени, смята вътрешният министър:

„Независимо от това, че българите загубиха своите спестявания 1996-1997 година, липсата на разследване на тези банки защо се стигна до там, недейте да смятате, че не останаха пари, които не трябваше да бъдат разпределени от определени икономически субекти, които имаше в държавата под подкрепата на съответните политически партии. За мен липсата на политическа воля за реалното разследване на всичко това, което се случи тогава, е предпоставка да смятаме, че може би има някаква симбиоза, която е изградена. Мога да кажа, че след убийството на Кюлев започват да се появяват интереси за малки банки, които са купени от предишните години".

Цветанов смята, че именно адвокатът Петър Лупов е бил един от хората, които са се занимавали с оправянето на финансовите проблеми в случая, и затова е бил и пребиван, а автомобилът му е бил пален преди да бъде убит.

Другата жертва на „Килърите" Румен Рачев пък е един от хората, който е трябвало да получи голяма сума пари покрай продажбата на няколко банки и затова е бил премахнат. Вътрешният министър не уточни кой е поръчителят на двете убийства, но източници от МВР съобщиха пред Дарик, че става дума за известен бизнесмен в Шумен.