Никой не знаел коя част на Варна ще пострада при наводнение
Никой не знаел коя част на Варна ще пострада при наводнение / DarikNews

Никой не може да каже със сигурност коя част на Варна може да пострада при евентуално по-сериозно наводнение. Това заяви Людмил Икономов, изпълнителен директор на Института за екологична модернизация и ръководител на екипа, изготвил Екологичната оценка към ОУП на Варна.

Икономов не споделя твърденията на специалисти, че Варна е защитена от големи наводнения, тъй като е разположена на възвишение. Според изявения екоексперт морската ни столица има топография, подобна на тази на Истанбул. Миналия септември турският мегаполис бе сполетян от голямо наводнение.

Само от миналoгодишния юли насам 7 относително малки наводнения са сполетяли Варна, припомни Икономов. Според него за да се определят рисковите зони е необходимо да се обследва системата от всички реки, оврази и дерета и да се определят основните й топографски характеристики. След това се разработва числен модел на системата, на база на който се прави компютърна симулация, която показва отводнителния капацитет и зоните, застрашени от наводняване.

15 са местата във Варна и околностите, които могат да служат за контролирано наводняване на определени райони в случай на наводнение, показват резултатите от проучване на Висшето военноморско училище (ВВМУ). Екипи от офицери и курсанти са изследвали деретата в общината през втората половина на юли тази година. След 700 часа полева работа са били описани общо 24 дерета. Разклоненията на някои от тях досега не са известни. Във варненските дерета военните изследователи са попаднали на множество зауствания с неясен произход, както и на рибарник в района на с. Звездица, посочи Икономов.

Обществените подземни паркинги също могат да се използват за събиране на вода при бедствие. Такава е световната практика, обясни шефът на Института за екологична модернизация. Друга възможна мярка е изграждането на преградни стени в деретата.

Изследването на ВВМУ е на стойност 123 000 евро, реализирано по проект FACTS, финансиран по програма INTERREG IVC. Целта на проекта е регионите и общините да разработят и включат в общите си устройствени планове конкретни мерки, които да елиминират или поне частично да смекчат негативните въздействия от бедствията, предизвикани от промените на климата. Варна е единственият български участник по проекта. ВВМУ пък са били избрани, тъй като единствени отговарят на комплекс от условия - познания по навигация и геодезия, умения за работа със съответната апаратура, физическа издръжливост, висока дисциплина и владеене на английски език.