5-годишните малчугани задължително на забавачница от 2012 г.
5-годишните малчугани задължително на забавачница от 2012 г. / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите гласуваха задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните
32855
Депутатите гласуваха задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните
  • Депутатите гласуваха задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните

Парламентът въведе задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните деца като прие окончателно промените в Закона за народната просвета. На хартия тя влиза в сила веднага, но законодателят разписа срок от две години, в който общините трябва да създадат необходимите условия за осъществяването й. Така на практика забавачката става задължителна от 2012 г.

Родителите сами ще избират къде да запишат детето си на забавачка - в детска градина или училище. Ако в градините няма места, 5-годишните ще се обучават в училища, в които ще има пригодени стаи за отдих на децата.

И днес в пленарната зала опозицията настоя 5-годишните да ходят на забавачка в детските градини, а не в училищата не само заради проблема с местата в детските градини, а и заради чисто психологическия момент, че в училищата ще трябва да бъдат заедно с 18-годишни младежи например.

„Темата е къде да се осъществява подготовката на 5-годишните деца, отговорът е в детската градина. Вие казвате или в детска градина, или в училище. Погледнете реалностите - днес в София и в други големи градове, има стотици 5-годишни деца, които не посещават детска градина, защото няма места. Същевременно тези места в детските градини са заети от 6-годишни деца", каза Лютви Местан от ДПС.

„В София в момента, от данните, с които разполагаме от общината, около 300 деца, от подалите заявления за детска градина, чакат своя ред да бъдат записани. Много от тях чакат не защото няма места, а защото техните родители искат да постъпят в определена детска градина", отговори министърът на образованието Сергей Игнатов.

„Има обаче друга група деца, и те наистина са стотици, и техните родители не са подали заявления. Именно за тези деца е нашия законопроект. Защото на всеки един тук му се къса сърцето, когато вижда малки зле облечени деца, които просят по улиците, мият коли или правят всичко друго, което не трябва да правят едни деца", коментира още той.

След две години родители на 5-годишни деца, които не запишат малчуганите си на забавачка ще се наказват с глоба от 20 до 100 лева, както сега се санкционират родителите, които не осигурят присъствието на децата им в училище.