Михайлов: Договорът на Матеус е за 1+2 години, той ще живее в България
Михайлов: Договорът на Матеус е за 1+2 години, той ще живее в България / netinfo
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов потвърди официално, че Лотар Матеус ще бъде новият селекционер на националния отбор по футбол. Босът на БФС сподели, че немската легенда ще поеме представителния ни тим още за мача с Уелс, като в него помощници ще му бъдат Михаил Мадански и Цанко Цветанов. Договрът на Матеус е за 1+2 години, като той ще живее в България.

„България има нов селекционер и той се казва Лотар Матеус. Договорът ще бъде подписан до няколко дни. Вие ще имате възможност да присъствате и да зададете въпросите си”, заяви Михайлов.

„Той е готов и най-вероятно ще води отбора и срещу Уелс. Михаил Мадански ще му помогне да го въведе в обстановката за този мач, помолил съм и Цанко Цветанов да му помогне за този мач”

„Договорът е за 1+2 години, тъй като цикълът на тези квалификации свършва след една година. В зависимост от резултатите ще преценяваме после. Можем да си го позволим този договор, футболният съюз гарантира тези пари. Ние сме единствената организация, която само се финансира Не желаем да съобщим финансовите параметри”.

Относно това, кои са били другите кандидати за поста национален селекционер, Михайлов коментира: „Няма да е коректно да споменавам имена, защото вече сме избрали треньор. Широкият кръг бе от около 25 души, 7-8 сами се предложиха, с 5 лично съм разговарял и с други 5 с имейли. България е очевидно доста интересна дестинация за чужди треньори. И преди е имало интерес. Може би заради хубавия начин на живот”.

„Два дни преговаряхме. Нямах много време, последният мач за нас беше преди две седмици, не беше лесно да се намери треньор. Радвам се, че успяхме и се надявам той да има успех”.

„Имали сме разговори с г-н Антич, той има да си разрешава неща със сръбската федерация и не беше във възможността да преговаря”.

„Винаги съм бил за българин треньор, но за момента всички млади треньори са заети с клубове. Вече правихме експеримент с воденето на националния отбор и на клуб. Така или иначе сме знаели, че някога ще имаме чужденец в националния отбор и решихме, че това може да е подходящия момент”.

„Ще се търси и друг помощник. Другите искаха да идват с 2-3 души екип, което не е изгодно от финансова гледна точка”.

„Не ми е обещал класиране, няма треньор, който да обещае класиране след две загуби, не му е това задачата. Ако успее да ни класира на второ място за плейофи ще е много добре. Искаме да видим, дали си пасваме. Ако има резултати ще е добре за целия футбол”.

„Неговите контакти може да доведат до по-големи отбори. Ще си бъдем полезни взаимно. Матеус ще живее в България. Договорът е въпрос на подписване. Който и да сложим ще му намерите някакъв кусур”.

На въпрос, дали Матеус ще опита да върне в националния отбор Димитър Бербатов, Михайлов коментира: „И друг път сме коментирали. Това, че Бербатов е вкарал три гола не означава, че е станал по-добър. Той е уникален футболист и винаги сме го казвали. Не е ставало въпрос за връщане на Бербатов. Той направи пресконференция, каза си причините. Само той може да каже, дали иска да се върне. Матеус има свобода да се запознае с футболистите си. надяваме се да селектира най-добрите”.

„Той (Лотар Матеус) познава доста от българските футболисти. Това ще си е лично негова преценка, кой да викне. Ние искаме да побеждаваме, да взимаме точки. Аз ви казах, че тази група е тежка, започнахме по най-злощастния начин”, допълни Михайлов.