Нощ на учените за пети път в Стара Загора
Нощ на учените за пети път в Стара Загора / DarikNews.bg, Ина Танева

За пета поредна година в Стара Загора ще се проведе  Нощта на учените. През 2010г. проявата ще премине под мотото „Изследователите в индустрията и академията за технологичното развитие на страната".

„Нощта на учените стартира от 13 часа на 24 септември с отворени врати на лабораториите в Тракийския университет", информира директорът на Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите при Тракийския университет доц. Галя Кожухарова и допълни,че една от целите на проявата тази година е привличането на младите хора в  научноизследователската сфера.

По-голямата част от проявите, включени в инициативата ще се състоят в Регионална библиотека „Захарий Княжески".

„Сред акцентите в тазгодишната ни програма са Научното кафене 2010  на тема "Моите идеи срещат твоите пари", чиято цел е да се покаже директното взаимодействие между академия и индустрия в полза на взаимното сътрудничество и развитие, прожектиране на филма "Индустрия-академия", както и Научен калейдоскоп с презентации на научни проекти на Тракийския университет, които имат приложение в практиката", разказа проф.Веселина Гаджева. Ще бъдат представени и резултатите  от ученическия конкурс "Техноград" за изработване на макети, представящи индустриалния свят.

Финалът ще бъде поставен с технопарти с участието на ученици, студенти и преподаватели.

Инициативата се организира с подкрепата на Европейската комисия в рамките на Седма рамкова програма -  най-голямата за финансиране на научни изследвания и технологично развитие. Освен в Стара Загора Нощта на учените ще се проведе в още над 300 европейски града.