Фестивал на любителските исторически филми в Шумен
Фестивал на любителските исторически филми в Шумен / www.sxc.hu

ІV Международен и ХV национален  фестивал на любителските исторически филми 2010 ще се проведе между 24 и 26 септември – съобщи днес Детелина Палазова, секретар на читалище "Добри Войников" Шумен. Тази година филмите са общо 72 от 8 страни. Заявилите участие са общо 37. Откриването ще се състои днес от 17.00ч. пред читалището.

 

Бюджетът на фестивала е 21 000 лв., от които Министерството на културата осигурява 1000 лв., останалите пари заделя община Шумен – допълни Палазова. Тази година за първи път ще има участници от Великобритания – допълни тя. Условието, на което всеки филм трябва да отговаря, за да бъде допуснат до участие е да е с дължина не повече от 15 мин. Традиционни победители в надпреварата са филмите на участниците от Германия.

 

Фестивалът на любителските исторически филми се провежда от 1970г. през година и до момента са били представени общо 630 филма. Тази година за първи път ще бъде връчена и награда за млад автор. Награждаването ще бъде на 26 септември от 10.00ч. в читалището.