Стартира проектът за реставрация на Шуменската крепост
Стартира проектът за реставрация на Шуменската крепост / Dariknews.bg
Стартира проектът за реставрация на Шуменската крепост
32771
Стартира проектът за реставрация на Шуменската крепост
  • Стартира проектът за реставрация на Шуменската крепост

Посланикът на Кралство Норвегия Н. Пр. Тове Скарстейн даде официално старт на проект "Реставрация и консервация на Шуменска крепост ". Той е съфинансиран от норвежкото правителство с над 340 000 евро по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Безвъзмездната помощ покрива 85% от всички разходи. Крайният срок за изпълнение на проекта е месец април 2011 г.

Възстановяването на Шуменската крепост е част от общо 62 проекта, които получиха финансиране от Финансовия механизъм и Норвежката програма за сътрудничество в периода 2007 - 2009 г., в който са изразходвани около 5 млн. евро. До 2014 г. за финансирането на нови проекти с подобен характер Норвегия възнамерява да предостави още 126.6 млн. евро по линия на друга подобна програма, чието изпълнение закъснява. Предстои усвояването на средствата да бъде договорено с българските партньори и от тях зависи какви приоритети ще бъдат посочени, за да се реши какви точно проекти ще бъдат подкрепени от страна на Норвегия.   

В Шумен Тове Скарстейн бе придружавана от Тодор Чобанов, зам.-министър на културата, Светла Семерджиева, програмен мениджър на проекти  по Европейското икономическо пространство, както и проф. Николай Овчаров.

По-рано днес градоначалникът съобщи, че се работи по реализирането на спектакъла "От тука започва България" по сценарий на акад. Антон Дончев.

"Шуменската крепост е много важна в българската история и в нашето съвремие е много важно да се грижим за нашето културно наследство" - заяви посланик Тове Скарстейн. „Ако искаме младите хора да разберат обществото, те трябва да занят добре историята, а за да знаят добре историята младите трябва да видят и лично обектите. А ако не се погрижим добре за историческото си наследство, то ще изчезне." -допълни тя. Тя подчерта, че крепостта е важна част, както от историята на България, така и от общата европейска история.

"Много цивилизации са минали покрай тези крепостни стени, сигурна съм, че и викинги, дошли от моята страна, са били тук, така че българското културно наследство е също и европейско" - каза още тя.

Още по темата чуйте от репортажа в прикачения звуков файл.