Пожар унищожи 550 т отпадъци в Дупница
Пожар унищожи 550 т отпадъци в Дупница / Маргарита Петрова

 Пожар, възникнал в сухи треви и храсти в съседство с имот на фирма "Феникс ресурс" в Дупница, горя и в района на фирмата.

Сигналът в РУ ПБС - Дупница е постъпил в 16.05 ч., в 16.11 ч е започнало гасенето от екипи на РУ ПБС - Дупница, поискана и осигурена е фадрома от ТЕЦ Бобов дол за ограничаване на територията върху която се е развил пожарът. Осигурени са от общината в града и две водоноски.

Противопожарната служба е поискала съдействие от Гражданска защита за измерване на вредните емисии в атмосферата след възникването на пожара. Екипът на място е извършил тестването и е установил ниво на вредните емисии във въздуха в рамките на допустимото. Заключението им е, че няма опасност за развитие на неблагоприятни за населението фактори. Пожарът е локализиран за по-малко от час от екипите на РУПБС - Дупница, но продължава на гори в района на фирмата, унищожени са 500 т полиетиленови отпадъци и 50 т хартия, изгорял е фургон. Няма пострадали хора. Към 22.00 са останали само тлеещи и пушещи участъци, а районът е останал под наблюдение на противопожарен екип от РУПБС - Дупници през нощта, разчистването и доугасяването продължва и в момента.

Огнеборците са предотвратили унищожаване  от огъня на техника - 3 балиращи машини всяка от тях е на стойност 250 х. Лв.; 250 т отпадъчен найлон, 1000 т отпадъчна хартия и 60 т отпадъчни бутилки.

На място се извършва оглед от дежурна следствено оперативна група на РУП - Дупница, работата по установяване на причините за пожара продължава.