Роми пратиха писмо на Саркози
Роми пратиха писмо на Саркози / снимка: Sofia Photo Agency,Юлиана Николова
Роми протестираха пред френското посолство у нас
32734
Роми протестираха пред френското посолство у нас
  • Роми протестираха пред френското посолство у нас

Десетки роми от Пазарджик, Видин, Сливен, Монтана и София се събраха на протест пред посолството на Франция в столицата, за да изразят недоволството си срещу принудителното завръщане на повече от 40 български роми от Франция в България през последния месец. Техните представители връчиха протестно писмо на извънредния и пълномощен посланик на Франция Етиен дьо Понсен, който обеща, че ще го изпрати до френския президент Никола Саркози.

Действията на френското правителство потъпкаха правата на българските и румънските роми и бяха проява на расова дискриминация, заяви пред протестиращите Румян Русинов, организатор на протеста.

Протестиращите поискаха извинение от президента на Франция и спиране на политиката по принудителното връщане на хората от ромски произход в родните им страни.

Защо ромите излизат в чужбина, попитахме част от младите роми, които бяха на протеста: „Пари няма, няма работа в България. Ако има работа в България, кой ще излиза в Европа?!"

Румян Русинов каза: „С този скандал френският президент Саркози хвърли петно върху цялата ромска общност. Нас вече ни имат за престъпници и това е жалко. Накъде отива Европа, скъпи приятели? Това ли е тази Европа, която даде на света най-фундаменталните и важни принципи за свобода? Това ли е тази Франция, която даде толкова много на света като материална и духовна култура и която прокламира самата тя принципа за свобода, братство и равенство?"

Донка Панайотова, един от организаторите на протеста, пък каза: „И ще продължаваме да протестираме и в следващите дни, ако френското правителство, президентът Саркози не се извини за действията, които предприема, за да спечели отново поредната предизборна кампания".

Роми пратиха писмо на Саркози
netinfo