Ромски организации с протест пред френското посолство
Ромски организации с протест пред френското посолство / cнимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Днес пред Посолството на Франция в България се провежда протестен митинг, в който български граждани от ромски произход от цялата страна и подкрепящи ги етнически българи се изправят срещу продължаващата практика на изгонване на роми от България и Румъния, от територията на Франция.

Чрез Етиен дьо Понсен, извънреден и пълномощен посланик на Франция в България, протестиращите ще връчат писмо до президента на Франция Никола Саркози, в което настояват страната незабавно да прекрати практиката на изгонване на граждани на Европейския съюз, избирани да бъдат експулсирани поради етническата си принадлежност. Протестиращите отбелязват, че българските роми са граждани на Европа като всички останали, и човешките и гражданските им права следва да бъдат уважавани от Франция по същия начин, по който са уважавани правата на френските граждани.

В писмото се иска още френското правителство да поднесе извиненията си на изгонените. „Българските роми не искат нищо повече от това да бъдат равнопоставени с другите граждани на Европа и да бъдат третирани на равна нога с тях. Човешкото достойнство е присъщо в еднаква степен на всички човешки същества и властите в страната Ви трябва да го зачитат - за нас, както и за всички други. Хората, които отиват във Франция, са подгонени от бедността в надежда за по-добър живот. Да си беден не е престъпление и не е основание за брутално лишаване на стотици хора от елементарните им човешки права", се казва още в писмото.

Ромски организации с протест пред френското посолство
netinfo

Писмото е подписано от Фондация „Рома", Пловдив; Организация Шам, Монтана; „Амала - Р", Плевен; Фондация „Напредък", Пазарджик; Център за публични политики и застъпничество; Ромска младежка организация; Студентско общество за развитие на междуетническия диалог; Организация „Дром", Видин; Организация „Нангле", Берковица; Организация „Лозенец", Стара Загора; „Романи бахт", София; Читалище „Васил Левски", Кюстендил, и Български хелзинкски комитет.