Полет с балон е сред атракциите на авиофестивала Криле за всички
Полет с балон е сред атракциите на авиофестивала Криле за всички / Dariknews.bg
Полет с балон е сред атракциите на авиофестивала "Криле за всички"
32706
Полет с балон е сред атракциите на авиофестивала "Криле за всички"
  • Полет с балон е сред атракциите на авиофестивала "Криле за всички"

Пилоти от Румъния и Англия ще участват в тазгодишното издание на фестивала на спортната и леката авиация "Криле за всички". Той ще се проведе на летателна площадка "Бохот LM" на 18 и 19 септември, съобщи за Дарик Илиян Иванов, председател на Авиационно сдружение "Криле" Плевен, което е организатор на събитието.

В осмото издание на фестивала ще се включат между 4-6 мотопарапланери, 15-20 мотоделтапланери, 11-12 самолета, топловъздушен балон, автожир и вертолет, обясни още той. Въпреки, че официалното откриване на авиофестивала е от 10.30 часа на 18 септември полетите ще започнат час по-рано. Желаещите могат да полетят с моторен делтапланер и самолет, да скочат с парашут с инструктор от 3 000- 3 500 метра височина. По думите на Илиян Иванов полети с балона също ще има, но само, ако атмосферните условия позволяват, защото той изисква безветрие.

Участниците ще демонстрират уменията си - мотоделтапланеристите ще кацат в цел с изключен двигател, а мотопарапланеристите ще минат по подредено на земята трасе, нещо като ски-слалом, поясни организаторът. На 19 септември продължават състезателните и свободни полети. Награждаването на победителите и официалното закриване на фестивала ще се състоят от 14.00 часа, каза още Илиян Иванов.