Борисов: България повече не е замесена в скандала с Франция
Борисов: България повече не е замесена в скандала с Франция / снимка: Sofia Photo Agency
Борисов: България повече не е замесена в скандала с Франция
32697
Борисов: България повече не е замесена в скандала с Франция
  • Борисов: България повече не е замесена в скандала с Франция

Репатрирането от Франция на роми от Румъния и България донесе проблеми на Париж и изостри тона с Брюксел. Европейската комисия каза, че репатрирането нарушава основни европейски ценности, а Франция отговори, че защитава спазването на националните закони. България, в лицето на премиера Бойко Борисов, предпочете да излезе суха от ситуацията и да не влиза в спорове с Франция.

Скандалът с върнатите в родината им роми от Румъния и България започна през лятото, когато Париж обяви, че плаща еднопосочен самолетен билет и пари в брой на стотици граждани на двете източноевропейски държави, за да се върнат в  родината си. Причината за това е нарушаването на законите във Франция и престоя там без работа, здравно и социално осигуряване и без жилищни условия. Френските роми нададоха вой, но в българското посолство в Париж не е имало нито едно оплакване, каза министърът на външните работи Николай Младенов:

„Българското правителство смята, че всички български граждани трябва да спазват законите на всички страни членки, където се намират. Правото на свободно движение не означава правото на свободно установяване навсякъде в ЕС дотолкова, доколкото във всяка страна, отделно от европейските директиви, има и национално законодателство, което регламентира по какъв начин гражданин на определена страна членка може да се установи".

Така той на практика за първи път изказа на глас българската държавна позиция. Тя беше затвърдена от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му в Брюксел с лидерите на другите 26 държави от Европейския съюз:

„Повече България не е замесена в този скандал. Вие знаехте - имахме 41 роми, които се върнаха и проблеми с Франция нямаме. От сутрента президентът Саркози обяснява как на общинска земя, без да имат право, идват и се населяват хора. Пита ЕК - разрешава ли подобно нещо и ако разрешава това ли е пътят. Има две много остри становища по тази тема и аз не искам България изобщо да я намесвам. Ако вие искате, го правете. Аз няма да го направя".

Но проблем с ромите имат и Франция, и Европейската комисия. Европейският  комисар по правосъдието Вивиан Рединг каза във вторник, че случващото се във Франция е "позор" и направи отправка към гоненията срещу евреите и ромите по време на Втората световна война. Това разгневи германския канцлер Ангела Меркел, която каза, че комисията този път е прекалила:

„Разбира се, че ще говорим по темата на срещата. Безспорно комисията има право да надзирава дали държавите спазват закона, но мисля че тонът на диалога, по-специално сравненията с други исторически събития не са много уместни", каза Меркел.

На срещата в Брюксел френският президент Никола Саркози също не премълча тези забележки:

„Всички държавни глави бяха шокирани от скандалните изявления на Вивиан Рединг, заместник-председателят на комисията. Познавам господин Барозо добре и го ценя. Оценявам, че той се разграничи от коментарите на заместник-председателя. Аз съм глава на френската държава. Няма да позволя страната ми да бъде обиждана".

Въпреки че през последните няколко години Франция е депортирала хиляди роми от Румъния и България, процесът стана особено интензивен през последните месеци, а критиците на Никола Саркози казват, че по този начин той се мъчи да повиши рекордно ниския си рейтинг. Френският президент съобщи, че през август са били разрушени около 500 незаконни лагери на заселници, почти двеста от които на роми и добави, че това ще продължи.

Саркози трябва да внимава много как изпълнява плана си, защото действията на френските власти се следят внимателно в Брюксел. В понеделник евродепутатите ги заклеймиха, по-късно излезе наяве тайно писмо, предназначено за френски правоопазващи организации, че именно ромите са обект на акциите. Това предизвика неодобрението на много страни от Европейския съюз, които обявиха, че никой не може да бъде преследван възоснова на етнически признак.

Очаква се проблемът да бъде разгледан на специална среща на лидерите от съюза в близките месеци.