Банско се включва в Европейската седмица на мобилността
Банско се включва в Европейската седмица на мобилността / снимка: Sofiq Photo Agency

Община Банско се присъедини към Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

На 22-и септември екоминистърът Нона Караджова ще поздрави присъединилите се градове и ще даде старта на велошествие в центъра на София.

Значителното повишаване на автомобилния трафик в европейските градове през последните години предизвика остри обществени реакции срещу шума, замърсяването на въздуха и задръстванията, предизвикани от него. Най-неблагоприятни са последиците за по-уязвимите обществени групи – децата и възрастните хора. Въздействието на околната среда върху здравето е въпрос от първостепенно значение за европейските граждани. Според наскоро проведено проучване, близо 90 % от тях проявяват загриженост за потенциалните ефекти на градската околна среда върху човешкото здраве, съобщават от МОСВ.

Тази година Европейската седмица на мобилността преминава под мотото: “Пътувай разумно, живей по-добре”. Тя цели да насърчи местните власти да предприемат мерки, а обществеността да следва модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие и да са насочени към подобряване на качеството на живот в градовете, а именно: намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух, на шумовото замърсяване, катастрофите, произшествията и задръстванията.