ЕК налага мнение да се създаде възможност на ромите да обикалят из Европа
ЕК налага мнение да се създаде възможност на ромите да обикалят из Европа / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
ЕК налага мнение да се създаде възможност на ромите да обикалят из Европа
32685
ЕК налага мнение да се създаде възможност на ромите да обикалят из Европа
  • ЕК налага мнение да се създаде възможност на ромите да обикалят из Европа

България се старае да стои встрани от спора между Франция и Европейската комисия за депортирането на роми, стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в Брюксел. Той присъства на срещата на лидерите на страните от съюза, по време на която въпросът с ромите и Франция беше обсъждан нашироко.

Той добави, че по ромската тема на съвета са чути много мнения. Наложило се е мнението, че ромите са номадски племена и че трябва да им се даде възможност да обикалят по Европа. „Българската позиция е тази - свободно придвижване на гражданите, които спазват законите на всяка страна”, добави премиерът.

След края на срещата премиерът заяви:

„Разговорите бяха много тежки. Имаше спор, да не кажа скандал, между председателя на Европейската комисия и френския президент по този проблем. Затова най-демократично решихме на някой от следващите съвети да се потърси дългосрочна стратегия за решаване на въпроса. Така че не може да се каже, че нещо е решено днес”, каза българският премиер.

„Хубаво, че България не е замесена в този скандал. Имахме 41 роми, които се върнаха и проблеми с Франция нямаме. Толкова по ромската тема", каза още той.

„Бяха чути много мнения, налага се това, че това са номадски племена и трябва да им се създаде възможност да обикалят из Европа. Президентът на Румъния им каза, че може би трябва да идат в Берлин. От сутринта президентът Саркози обяснява как на общинска земя без да имат право идват и се населяват хора и пита ЕК разрешава ли подобно нещо. И ако разрешава, това ли е пътят. Има две много остри становища по тази тема и аз не искам България изобщо да я намесвам в нея. Президентът Саркози каза, че за всеки един гражданин имат своето основание и е със съдебно решение. Повтарям темата ще седи на следващите съвети и не е решена", коментира Борисов.

„Аз като кмет също съм имал проблеми с незаконно настанили се роми. И тогава, ние, изпълнявайки съдебно решение, помните „Баталова воденица", не ни дадоха да ги преместим. И до ден днешен не са преместени. И знам какви са проблемите на гражданите около тях", сподели още българският премиер.