Предлагат майчиният език да стане задължителен от детската градина
Предлагат майчиният език да стане задължителен от детската градина / снимка: Sofia Photo Agency
Предлагат майчиният език да стане задължителен още от детската градина
32677
Предлагат майчиният език да стане задължителен още от детската градина
  • Предлагат майчиният език да стане задължителен още от детската градина

Майчиният език и религията да бъдат въведени като задължителни учебни дисциплини в учебните планове, като изучаването на майчиния език заедно с българския да започне от детската градина. Това предложение към проекта за нов закон за училищното образование са направили до работната група от Сдружение за културно взаимодействие, в което влизат интелектуалци, които се интересуват от местната турска култура. Председателят на организацията - ректорът на Висшия ислямски институт доц. Ибрахим Ялъмов, обясни пред Дарик част от предложенията към проектозакона с аргумента, че в момента турският език не се усвоява ефективно като задължително избираема дисциплина.

Ето аргументите за тези предложения, които доц. Ялъмов огласи:

„Законопроектът според нашата преценка не се основава на най-новата педагогическа доктрина - интеркултурното образование. Според ЮНЕСКО това е най-преспективната образователна система. От гледна точка на нашето сдружение то създава предпоставки на децата от малцинствените общности да се запознават със своята култура, история, своята религия, да усвояват своя език. Интекултурното образование дава възможност на децата и от мнозинството да се запознаят с културата на малцинствата в нашата страна. Ние предлагаме няколко неща. Първо, майчиният език и религията да се въведат в учебните планове като задължителни учебни дисциплини. Майчиният език трябва да се изучава не само в училищата, но и в детските градини заедно с българския език. Аз приемам идеята за билингвизъм, тоест децата трябва да знаят и майчиния език, и официалния език. В съвртеменните условия трябва да владеят и един западен език. Второте нещо, има такива райони, където училищата или паралелки учат само децата ромчета или турчета. В тези паралеки да се въвеждат допълнителни учебни дисциплини, свързани с тяхната култура, техния език, литература, с тяхната история. Сега имаме следното - майчиният език, религията, английският език, компютърна грамотност са включени в една група избираеми предмети и се казва на детето - избери или английски или турски, или религия - или компютри".

„По проекта за нов закон има много и дори взаимно изключващи се предложения - продължаваме да ги обсъждам, това коментира за Дарик Анелия Андреева, която  оглавява работната група за новия Закон за училищното образование. Андреева изрази надежда до края на септември да има яснота по предварителния текст на законопроекта. В момента майчин език може да се изучава като задължително избираем или свободно избираем предмет от учениците до 8 клас.

Още за предложението религията и майчиният език да бъдат задължителни от предучилищна възраст може да чуете в Темата на Денят тази вечер.