Борисов: България няма проблем с Франция
Борисов: България няма проблем с Франция / Sofia Photo Agency, архив
Борисов: България няма проблем с Франция
32644
Борисов: България няма проблем с Франция
  • Борисов: България няма проблем с Франция

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел за извънредна среща на върха. Основната тема ще бъдат отношенията на Съюза със стратегическите му партньори, засилването на ролята на Европейската дипломатическа служба, но и проблемите с ромите и действията на Франция към тях. България е представена от премиера Бойко Борисов.

Връзките на Европейския съюз със стратегически партньори като Китай и Южна Корея ще бъдат сред обсъжданите теми, но лидерите ще говорят и за случващото се във Франция с ромите. То обаче няма да попречи на отношенията между Париж и София, каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов: „Ние сме категорични, че всеки един човек има своите права. Това сме го изразили публично, но не искам ние да влизаме в този диалог, защото ние нямаме проблем и самата Франция няма проблем с България, така че не искам да сме в един кюп с останалите държави, които имат проблем".

Борисов добави, че не допуска проблемът с ромите да попречи и на влизането на България в Шенгенското пространство, като това би могло да стане в рамките на една година.

Лидерите на страните от Европейския съюз ще се опитат да уговорят Италия да подкрепи подписването на търговско споразумение с Южна Корея, което би донесло на европейските производители ползи от 19 милиарда евро. Италия обаче се противопоставя, защото се опасява, че южнокорейските автомобили ще направят неконкурентноспособно италианското автомобилопроизводство.