Борисов очаква да сме в Шенгенското пространство преди края на 2011 г.
Борисов очаква да сме в Шенгенското пространство преди края на 2011 г. / Sofia Photo Agency, архив

Българският премиер Бойко Борисов изрази очакването България да стане част от Шенгенското пространство по-рано от края на следващата година, предаде БТА. България си има своя път, стриктно спазваме ангажиментите и се надяваме по-рано от края на другата година, даже по средата, да бъдем част от Шенгенското пространство. Това ще обсъдим и с канцлера Ангела Меркел по време на посещението й в България през октомври, и с канцлера на Австрия, който също ще посети България, и с /премиера на Унгария/ Виктор Орбан, който също ще бъде у нас. Ние просто си вършим работата и се надявам тя да е успешна. Това заяви Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в среща на министър-председателите от десни партии в Европейския съюз преди утрешния Европейски съвет в белгийската столица.

Българският премиер направи изявлението във връзка с полемиката около проблема с ромите от Румъния и България във Франция и изказванията на френски държавници, че приемането на двете страни в Шенгенското пространство може да бъде забавено, ако те не обръщат внимание на интегрирането на ромите. Ние нямаме проблем с Франция. Всяка държава трябва да си решава проблемите и всеки гражданин на Европа трябва да бъде зачитан. С Франция нямаме проблем и не бих искал да ни поставят ведно с държавите, които имат проблеми. Да ни поставят в комплект с Румъния е изгодно на доста страни, но ние не сме една държава, за да ни третират като едно цяло. Имаме прекрасни отношения с румънското правителство и с румънския народ, но не сме едно цяло. Ние бързаме, защото имаме своя писта и имаме да наваксваме много години, добави той.

Премиерът се изказа положително за обявеното днес назначение на Филип Димитров за посланик на Европейския съюз в Грузия. Бивш премиер, знаков демократ за България, човек, доказал и качествата си, и честността си. Мисля че това е един много добър избор, изтъкна Борисов.