Вашингтон приканва Франция да зачита правата на ромите
Вашингтон приканва Франция да зачита правата на ромите / Reuters

Съединените щати приканват Франция и други страни да зачитат правата на ромите, заяви висш представител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност.

„Не зная дали сме разисквали въпроса с Франция, но очевидно правата на ромите са важни за нас и ние приканваме Франция и други страни да зачитат правата им, заяви пожелалият анонимност висш дипломат, цитиран от Франс прес.

Защитата на правата на ромите от дискриминация, на която са подлагани в Европа, е приоритет на правителството на Барак Обама, заяви на 8 април държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. "Съединените щати работят с партньорите ни, за да се превърне в правило в Европа зачитането на тези права", писа Клинтън в послание по случай международния ден на ромите.

Междувременно президентът на Франция Никола Саркози и еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг влязоха в задочен спор по темата. Заради демонстрираната от нея загриженост към ромите, Саркози предложи на Рединг да приеме роми в родината си Люксембург. Саркози заяви, че "еврокомисарката живее в Люксембург, който е много близо до Франция и ние бихме били много щастливи, ако Люксембург може да приеме няколко роми". По-рано Рединг поиска с писмо Франция да й даде в най-кратък срок обяснения за спорното циркулярно писмо на френското вътрешно министерство за експулсирането на роми. В писмото Рединг настоява също за уточнения по новата директива с дата 13 септември, която анулира предишния документ, информира АФП.

Вчера Рединг заплаши Франция със съдебно преследване за нарушаване на законите на Европейския съюз и направи сравнение между създалата се ситуация и депортиранията през Втората световна война. Днес обаче тя се разграничи от думите си. Експулсирането на роми от Франция няма нищо общо със събития от Втората световна война, заяви Вивиан Рединг. "Съжалявам за тълкуванията, отклоняващи вниманието от проблема, който сега трябва да бъде решен. В никакъв случай не съм искала да правя паралел между Втората световна война и действията на сегашното френско правителство", увери Рединг в изявление пред АФП.

Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че е скандализиран от думите й и се зарече, че ще й отговори на утрешната европейска среща на върха в Брюксел. Елисейският дворец взима под внимание извиненията на еврокомисарката Вивиан Рединг за крайните й изявления по адрес на Франция по въпроса за ромите. Това гласи комюнике на френското президентство, разпространено тази вечер.