Много родители предпочитат целодневното обучение
Много родители предпочитат целодневното обучение / Снимка: Мирослав Гетов

1230 първолаци от област Монтана прекрачиха днес училищния праг. В сравнение с миналага година те са 60 по-малко. Най-много са първокласниците в община Монтана- 467 и най-малко в  Чипровци - 7.

72 училища, четири обслужващи звена и един колеж отвариха врати в област Монтана. Закрито е училището в квартал „Заножене" - Вършец. 

От тази година дацата могат да имат целодневни занимания в класните стаи.  Държавата е осигурила средствата до края на годината. Родителите още подават декларации, но вече повечето са поискали децата им да бъдат на целодневен режим, съобщи Таня Петрова - началник на регионалния инспекторат. 427 лева на ученик отпуска държавата за тази цел. Това включва обучението му, столова храна и педагог за занималнята, уточни още тя.

Има повишен интерес към учителската професия, каза Петрова. Над 200 свободни  места за учители са обявени от началото на септември.

В Берковица децата от първи до четвърти клас ще хапват пресен плод, благодарение на  проекта, защитен от общината там. Два пъти седмично на учениците ще се раздават пресни плодове. 

Регоналната инспекция за опазване на контрол на общественото здраве също провери училищата в областта. В най-лошо състояние са санитарните възли, констатирали инспекторите. От 74 общински и държавни училища и едно частно на 15 са издадени предписания. Оказало се, че лисват врати на тоалетните, няма течаща топла вода, крановете неработят.

З това вече е глобен директорът на основно училище "Христо Ботев" в Долни Цибър. Той не изпълнил предписанието и не е поставил врати на санитарните възли.