Първият звънец удари за 3405 ученици в община Горна Оряховица
Първият звънец удари за 3405 ученици в община Горна Оряховица / netinfo

С вдигане на националното знаме бе открита новата учебна година в училищата в община Горна Оряховица. Кметът инж. Йордан Михтиев уважи тържеството по повод първия учебен ден в основно училище „Иван Вазов".

На празника присъстваха още народният представител Христо Христов, началникът на Регионалния инспекторат на образованието Розалия Личева, директорът на РИОКОЗ д-р Нели Иванова, както и екипът осъществил проекта за енергийната ефективност и реконструкцията на училищната сграда.

През новата година училището ще работи по нов проект „Нашето училище-споделена отговорност", финансиран от Фондация ОАК чрез Институт за социални дейности и практики София. Горнооряховското училище "Иван Вазов" ще бъде едно от трите учебни заведения в България, които за първи път ще прилагат новия подход „Резилианс", обединявайки усилията на ученици, родители и учители за превръщане на училището в безопасна, уютна и приятна среда.

Гости на първия учебен ден в СОУ „Георги Измирлиев", където също бе извършен много голям ремонт, бяха председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и зам.-кметът по образованието Иван Момъков.

Общо 3405 ученици ще се обучават през новата учебна година в 13-те общински училища в дневна форма. Те са разпределени в 160 паралелки. 117 са учениците, които ще учат във вечерна, задочна и индивидуална форма на обучение.

Първокласниците в община Горна Оряховица са общо 384, разпределени в 19 паралелки. В предучилищна подготовка в училищата ще се обучават 103 деца в 6 групи. Децата в детските градини са общо 1295, като 251 са обхванати в подготвителни групи.