Могат ли ромчета и българчета да учат заедно?
Могат ли ромчета и българчета да учат заедно? / Sofia Photo Agency, архив
Могат ли ромчета и българчета да учат заедно?
32608
Могат ли ромчета и българчета да учат заедно?
  • Могат ли ромчета и българчета да учат заедно?

Могат ли ромските и българските деца да учат и да се забавляват заедно - това иска да покаже екипът на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" - Велико Търново при работата си по проект за намаляване на отпадането на ромчетата от клас. Основната цел е децата да завършват средното си образование и да продължат във висше училище, разказва Мария Балканджиева от център „Амалипе". Тя присъства на откриването на учебната година в едно от базовите училища, които работят по проекта - в град Вършец.

Ето какво още каза Мария Балканджиева в интервю за Дарик:

Има ли засилен интерес от страна на ромските деца към образованието?

„Интерес има, засилен - да, но не в степента, в която можем да си го представим. Тъй като през последните няколко години ромската общност започва да осъзнава образованието като водеща ценност. Това училище, в което днес открихме учебната година, миналата година е стартирало с 15 процента ромски ученици, а тази година процентът е 22 и продължава да се увеличава. Все повече ромски деца биват записвани в училища и продължават своето образование в средни училища".

Пари за реализацията на тези проекти очевидно има, какво още липсва, за да се похвалите с добри резултати?

„Пари по програмите има, ако има и свежи идеи. Проектите, които реализирам досега, са с доказани добри резултати и то устойчиви, което е много важно за един проект. Най-важното нещо за реализирането и за докарването на един проект до положителни резултати е съвместна работа между всички институции, разбираемият диалог, който води до устойчиви резултати. Ние към това се стремим. Обърнали сме работата си както към учители, така и към деца, така и към родители, институции. Всяка една бръмка от системата трябва да заработи, за да може да се докаже добрата практика и добрите резултати. В крайна сметка всяко дете заслужава равен достъп до качествено образование".

Цялото интервю с Мария Балканджиева чуйте в прикачения звуков файл