Френски представител нарече неприемлива заблудата на Вивиан Рединг
Френски представител нарече неприемлива заблудата на Вивиан Рединг / снимка: Reuters

Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш нарече днес неприемлива "заблудата" на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, направила паралел между положението на ромите във Франция и Втората световна война, предаде Франс прес.

"Заблуди от този род, към които тя се присъедини, не са приемливи", заяви Льолуш пред радио Ер Те Ел. "Търпението си има граници, не е това начинът да се разговаря с една световна сила", добави той.

Държавният секретар коментира вчерашното изявление на Рединг, която отговаря в европейската изпълнителна власт за правосъдието, основните права и гражданството. Видимо уязвена от укриването на френския циркуляр за експулсиранията, в който се визират изрично ромите, тя използва много резки формулировки, пояснява АФП.

"Лично се засегнах от някои обстоятелства, които внушават впечатлението, че определени лица се отпращат от държава членка само защото спадат към едно етническо малцинство. Смятах, че след Втората световна война Европа вече няма да стане свидетел на подобни ситуации", каза Вивиан Рединг, пише БТА.

Това лято Париж втвърди своята политика за експулсиране на ромите (предимно румънски и български) с нередовни документи, което предизвика многобройни критики във Франция и в чужбина. Вчера Европейската комисия заплаши, че ще започне наказателна процедура срещу Франция заради оспорваното депортиране на роми, припомня агенцията.