“Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”
“Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” / ОД на МВР - Стара Загора

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!" ще продължи до 30 септември.

През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол в районите на училищата в часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.

От средата на август служители на РУ "Полиция" в областта съвместно с представители на общините извършват преглед на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в районите на училищата, на обезопасеността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове. За констатираните недостатъци до общините са изпратени уведомителни писма за предприемане на мерки и отстраняване на рисковете за сигурността на децата.

Засиленото полицейско присъствие в районите на най-рисковите кръстовища край училищата в старозагорско ще продължи през цялата учебна 2010/2011 г. През първите два месеца от учебната година полицейски служители ще посетят училищата и ще беседват с децата и родителите по проблемите на безопасността на движение.

Статистиката показва, че през миналата учебна година почти две трети от пострадалите в областта деца, са претърпели пътни инциденти като пешеходци. Затова пътните полицаи препоръчват майките и бащите на малките ученици използват първите дни на новата учебна година, за да припомнят на децата си правилата за безопасно движение на пешеходците. И да не забравят най-важното - че детето може да знае правилата, но прави това което вижда - примерът на родителя е изключително важен.

Сектор Пътна полиция апелира към водачите на моторни превозни средства на 15 септември да управляват с включени къси светлини и по този начин да покажат своята съпричастност към безопасността на децата!