10-килограмова камбана на радостта освещават в детска градина
10-килограмова камбана на радостта освещават в детска градина / Dariknews.bg, архив

Уникална за Европа Камбана на радостта освещават в най-голямата детска градина в Пазарджик. 10-килограмовата камбана е изработена в частна леярна.

Идеята е на педагозите в детска градина "Калина Малина", съобщи директорът Соня Хай. Символиката на камбаната, която ще бъде разположена в двора на учебното заведение, е да има повече любов, щастие и усмивки. По думите на директора всеки тържествен и радостен повод в градината, ще бъде отбелязван със звъна на камбаната. Инициативата на пазарджишката градина е част от проявите, които съпътстват фестивала "Еко-дизейн". Освен тържественото отбелязване на новата учебна година, децата днес ще открият и три уникални алеи: алея на камъчето, на домашните и диви животни и алея на безопасността и доверието.

Детска градина "Калина Малина" е най-голямото заведение за деца в Южна България. В нея се обучават над 300 деца.

2 893 първокласници в Пазарджишки регион тръгват на училище, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. Общият брой на учениците от 1-ви до 12-ти клас, записани за новата учебна година, е 61 086. За 1750 от първокласниците е осигурена целодневна форма на учебни занимания, а за 843 е осигурено обедно  хранене. На територията на Пазарджишка област са подадени искания за 70 маломерни  паралелки  и  21 искания за  слети паралелки.

Закритото училище е само едно - в пещерското село Капитан Димитриево. От инспектората информират, че във всички училища в областта се осъществява специален пропусквателен режим. Дневна охрана от охранителни фирми или наети лица по трудов договор има в 39 училища. В 66 учебни заведения са инсталирани камери за видеонаблюдение по коридорите и в класните стаи.