Първи учебен ден и в Сливенския затвор
Първи учебен ден и в Сливенския затвор / Дарик Сливен Архив

105 ученици от Сливенския затвор ще се включат в учебния процес през 2010/2011 година. Откриването и закриването на учебната година в местата за лишаване от свобода се провежда по утвърдени ритуали, които следват образеца на ритуалите в гражданските училища.

Учебният процес е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/ и се извършва от квалифицирани специалисти. Всички учители заемат преподавателското си място според изискванията на МОМН. Пенитенциарната система създава условия за развитие на училищната дейност, възможност на всички осъдени, желаещи да повишат образованието и квалификацията си, да се включат в обучителния процес.

Ръководствата на училищата и ръководствата на местата за лишаване от свобода насочват усилията си към организирането и провеждането на качествен учебен процес, тъй като образованието и квалификацията на лишените от свобода в определена област им гарантира конкурентност в условията на свободния пазар.

Повишаването на квалификацията и придобиването на документ за завършена степен на образование не се различава от тези, получени в гражданските училища. Създаването на възможности лишените от свобода да се ограмотят и да получат професионални умения,  увеличава значително възможностите им да се справят адекватно в социална среда и влияе на мотивацията им за успех. Това спомага за намаляване на риска от рецидивиране на криминалното им поведение след връщане в обществото.