1650 първокласници тръгват на училище в Добричко
1650 първокласници тръгват на училище в Добричко / Дарик Добрич

Новата учебна година ще бъде открита в училищата в 9.00 часа с издигане на националния флаг и химна на Република България. Кметът на Добрич Детелина Николова ще присъства в СОУ "Климент Охридски" и ще пререже лентата на обновената и реновирана сграда на училището.

Областният управител Желязко Желязков ще бъде на тържеството за новата учебна година в Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. Заместник областният управител Тодор Георгиев пък ще бъде гост в СОУ "Димитър Талев".

748 първокласници тръгват на училище в Добрич. В цялата област те са 1650.

В общинските училища в Добрич ще се обучават 9100 ученика в 426 паралелки. В почти всички заведения на територията на община Добрич има готовност за обучение в подготвителни групи на петгодишни деца. Ремонтите в учебните заведения приключиха навреме, с изключение на тези в СОУ "П.Р.Славейков". Там има още довършителни работи по фасадата, по административния корпус и физкултурния салон.

Кметството в Добрич инвестира над 5 милиона лева за нови условия на образование и труд в 5 от големите училища в Добрич и в две детски градини. Безвъзмездното финансиране бе осигурено по проект на общината по ОП "Регионално развитие". Във всичките 19 общински училища са изградени компютърни кабинети. 95% от учениците в града ще могат да получат начална компютърна подготовка. Безплатните учебници и учебните помагала за учениците от първи до седми клас и за подготвителните групи на забавачките са купени и доставени навреме, отчетоха общинарите. Стойността им е 230 хиляди лева.

Освен мащабните ремонти в седемте учебни заведения, във всички останали е направена частична реновация на сграден фонд, санитарни възли, училищни дворове. За това са дадени 300 хил.лева от програмата на общината за капиталови разходи и от бюджетите на училищата. Във всички общински училища са изградени системи за видеонаблюдение и са създадени противопожарни и противоаварийни условия за безопасност на децата и учениците.

Общо 1450 ученици ще прекрачат училищния праг на 15 септември в община Ген.Тошево. Най-много - 378 са децата в ОУ"Христо Смирненски" в общинския център. От тях 40 са първокласниците. 333 ученици започват учебната година в тошевското СОУ „ Никола Вапцаров", 242 ще бъдат възпитаниците на професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински".

В село Кардам учебната година ще започнат 98 деца, от които 11 - в първи клас. 15 първолаци ще учат в училището в село Красен, 17 - в село Спасово и 14 - в село Преселенци.

2 000 ученици ще се обучават през новата година в осемте училища на територията на община Балчик. 200 от тях ще бъдат първокласниците.

1650 първокласници тръгват на училище в Добричко
netinfo