1 310 първолаци тръгват на училище
1 310 първолаци тръгват на училище / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

На територията на Община Стара Загора има 35 общински училища - 27 в града и 8 в селата. Новата учебна година във всички учебни заведения ще започне с тържествени ритуали точно в 9 часа.

1310 са първокласниците в Старозагорско. Въведена е целодневна организация на обучение за учениците от І клас. Родителите на 940 седемгодишни са заявили желание за целодневно обучение.
Училищата разполагат с необходимата материална база, ще бъде осиггурено обедно хранене с допълнителни средства от централния бюджет.

От началото на учебната година е въведена и предучилищна подготовка и за 5-годишните деца. Децата са обхванати основно в детските градини - 1060, в училищата - 240 . За всички тях ще бъдат осигурени допълнителни средства за учебни помагала, за закуска и единни разходни стандарти за заплати на персонала и издръжка от централния бюджет.

Продължава действието на Програмата за безплатни закуски за 6-годишните деца от подготвителен клас и подготвителна група и за учениците от I до IV клас.

През лятото на 2010 г. се извършиха ремонти на 17 учебни и детски заведения, в това число на 10 детски градини и 7 училища.

За всички ученици до 16-годишна възраст от населените места в Община
Стара Загора, в които няма училища, и които пътуват, е осигурен безплатен транспорт.

Община Стара Загора разполага с 5 ученически автобуса, предоставени от Министерството на образованието, младежта и науката. Безплатният превоз се извършва по транспортна схема, със специализиран транспорт по 4 направления и собствен транспорт.

За учебната 2010 / 2011 г. са осигурени безплатни учебници и помагала за всички ученици от I до VII клас и за децата от подготвителните групи и класове.

Извършена е проверка на състоянието на инфраструктурата - пътни знаци,
хоризонтална маркировка, огради, предпазни парапети около всички училища в Стара Загора и са набелязани мерки за обезопасяване на местата с висока концентрация на пътнотранспортни произшествия около училища.