Бият първия звънец в 212 училища
Бият първия звънец в 212 училища / dariknews.bg/ Архив

Всички 212 училища в Пловдив и областта ще открият новата учебна 2010/2011 година. В някои от тях все още текат ремонти, но те няма да попречат на протичането на занятията, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. Козметичните ремонти в училищата в район „Южен" предстоят, обявиха от районната администрация. В тях ще се извършва освежаване и няма да пречат на учебния процес. В „Тракия" остават довършителни дейности около оградите на санираното с евросредства СОУ „Димитър Матевски", но до дни ще приключат до дни, увери кметът Гиньо Матев. Ремонтите в общините Карлово и Асеновград вече са приключили.

3 000 първокласници ще прекрачат прага на училищата днес. Те ще получат от ВМРО-НИЕ патриотичен буквар, върху чието съдържание ще държат изпит по родолюбие на 24 май догодина.

До края на месеца служители на полицията ще осъществяват засилен контрол в районите на училищата в часовете преди началото и след края на учебните занятия. Причината е акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!", която цели да ограничи пътните злополуки с малолетни и непълнолетни през първите седмици на новата учебна година.

От БДЖ обявиха, че всички учащи на възраст до 26 навършени години могат да си изкарат карти за пътуване с 50% намаление от редовната цена на билета във втора класа на всички пътнически и бързи влакове.

Днес предсрочно ще бъде отворено за преминаване на моторни превозни средства северното платно на бул. „България". От общината съветват шофьорите да се движат със скорост не по-висока от 30 км/час. Забранено е преминаването на превозни средства над 3.5 тона по пътната отсечка.