Париж изрази учудване от нападките на Брюксел за ромите
Париж изрази учудване от нападките на Брюксел за ромите / Reuters

Франция изрази "учудване" от критичните изявления на Европейската комисия по въпроса за отпращането на роми, но отказва "полемика", предаде Франс прес, цитирайки декларация на френското външно министерство по повод днешното изявление на комисаря Вивиан Рединг по темата.

"Приехме с учудване изявленията на комисаря по правосъдието Вивиан Рединг. Ние не смятаме, че с подобни декларации ще можем да подобрим съдбата и положението на ромите, които са в центъра на нашите тревоги и действия", заяви на брифинг говорителят на министерството Бернар Валеро.

По-рано Европейската комисия чрез г-жа Рединг размаха пръст на Франция, заплашвайки Париж с наказателна процедура заради незачитане на европейските директиви, и окачестви френското поведение като "позорно", припомня БТА.

"Сега не е време за полемика, нито за декларации от този тип, заяви говорителят на френското външно министерство. Време е да се работи в полза на ромското население." Бернар Валеро добави, че именно в този дух и с тази цел Франция работи в тясно сътрудничество с властите в Букурещ и очаква да работи по същия начин и с Европейската комисия.