Полицеска охрана на всяко училище за 15 септември
Полицеска охрана на всяко училище за 15 септември / снимка: DarikNews.bg
Полицеска охрана на всяко училище за 15 септември
32578
Полицеска охрана на всяко училище за 15 септември
  • Полицеска охрана на всяко училище за 15 септември

Мерки по безопасността на учениците на първия учебен ден и при протичането на новата учебна година са предприети от полицията съвместно с Регионалния инспекторат по образование във Враца. Обходени са всички учебни заведения и детски градини, като на място е проверено състоянието на пътната маркировка и всичко свързано с безопасността на движение в околността на училищата.

Отделно от това за първия учебен ден ще бъде осигурено полицейско присъствие във всяко учебно заведение и детска градина, а при трите най-рскови училища във Враца ще бъдат разположени и екипи на пътна полиция. Те ще осъществяват засилен контрол на движението през учебния ден.

Статистиката за страната от миналата година отчита, че при пътно-транспортни произшествия са пострадали 1223 деца, от които 63 са убити и 1160 деца и юноши са ранени. Най-много пострадали и ранени деца има като пътници, а най-рисковата група е между 15 и 17-годишна възраст.

За първите 8 месеца на тази година в страната има 743 пострадали деца и юноши, от които 31 са убити, а 712 са ранени.

На територията на Областна дирекция Враца за 2009 година има 3 убити деца и 26 ранени. За осемте месеца на тази година има един убит юноша и 20 ранени.

Най-честите причини за произшествия с деца са неспазване на ограничения в райони на училища и детски градини, несъобразена и превишена скорост, отнемане на внимание, или отнемане на предимство на пешеходец. По вина на детето обикновено причината е внезапно излизане на пътното платно.

Причината, зарди оято деца пасажери загиват при катастрофи е пренебрегване на предпазните мерки и липсата на повишено внимание от страна на водачите, които возят деца.

Сред причинте за катастрофите са и влошеното състояние на пътната обстановка, понижената квалификация на водачите, недоброто техническо състояние на автомобилите, отсъствието на пътна маркировка и др.