Антон Дончев и Христо Ганев получиха висши държавни отличия
Антон Дончев и Христо Ганев получиха висши държавни отличия / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Президентът Георги Първанов удостои с висши държавни отличия писателя Антон Дончев и сценариста Христо Ганев.

Акад. Дончев, който навършва 80 години, беше награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значими заслуги в областта на културата, а Христо Ганев - с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големи заслуги в областта на културата и изкуството. Отличието на Ганев получи неговият внук, тъй като той беше възпрепятстван да присъства на церемонията.

Признавам, че ми е трудно да намеря думи за акад. Антон Дончев и за Христо Ганев, защото целият им творчески и жизнен път показва истинската цена на словото и в това отношение те ни задават изключително високи критерии, посочи президентът. Държавният глава изтъкна, че наградените са едни от най-ярките личности на нашето съвремие, творци, истински родолюбиви българи.

Творческият процес е нещо много сложно и при акад. Антон Дончев това се вижда по един начин при "Време разделно", по друг - в "Сказанието", по трети - в романа за Кракра Пернишки, посочи президентът. Самият факт, че "Време разделно" има преводи на около 30 езика, два милиона тираж, което за мащабите на България, на един български писател е нещо уникално, това е голямата оценка, голямото признание, наред с всички други признания, които има от международни академии и организации, от много български организации, структури, общини, каза Георги Първанов. Президентът изтъкна и ролята на Антон Дончев като общественик и допълни, че не знае друг човек от тези среди, който така активно да общува с читателите, с хората.

Президентът Първанов посочи, че орденът на Христо Ганев е признание от българските институции, което е крайно необходимо, макар и закъсняло, за един голям сценарист, писател, режисьор, човек с ярка биография. Държавният глава отбеляза, че Христо Ганев е познат като българин с изключително изострена гражданска съвест. Президентът припомни, че филмът на Ганев "Животът си тече тихо", в който дни след 9 септември се поставят моралните проблеми на времето - за промяната на младежите-идеалисти , и "Привързаният балон" по сценарий на Йордан Радичков са забранени, както и фактът, че Христо Ганев е изключен от БКП заради позицията му по повод на творчеството на Александър Солженицин. "Припомням тези неща, защото е добре те да се знаят. В новата българска история има не малко самозванци, има хора, които се опитват да пренапишат историята и да намерят собственото си място от дистанцията на времето и най-важното - от положението, което заемат в момента. Но се надявам, че ще дойде време, когато историята, в това число и културната история на нацията, ще бъде написана на базата на документите и ще съответства максимално на историческата истина", каза Георги Първанов, цитиран от БТА.

"Много ордени обявяват носителите си за рицари, други - за кавалери. На мен ми се иска ние, носителите на този орден, просто да се обявим за скромни свещенослужители в храма на великите братя свети светии Кирил и Методий", каза акад. Дончев. Той посочи, че двамата братя вероятно са най-светлите и най-великите личности не само в нашата история, но в историята на славянството и на Европа. По думите му те са една небесна дъга, която е мост и която води от българските земи до Рим, до Киев, до Москва. Важното за нас е, че единият край на дъгата винаги е потопен в българския извор, че нашият народ, че управниците ни по това време са имали мъдростта, храбростта, но са имали и усърдието да създадат чрез тяхното слово един народ, посочи акад. Дончев.

Антов Дончев изтъкна също, че Христо Ганев, с когото са приятели от години, е човек, който освен с творчеството си прави огромно впечатление с личността си. По думите му Христо Ганев излъчва достойнство, той е човек на честта, на доблестта и начинът, по който е защитавал човешкото си достойнство е почти уникален в новата ни история. Той не прие нито един от постовете, които му предлагаха, защото служеше само на един Бог - на истината, каза още Антон Дончев.